Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Tafels leren door liedjes te zingen

 
Tafels leren door liedjes te zingen Susan Spekschoor

Doel
Tafels oefenen
Tafels automatiseren
Plezier krijgen in het maken van tafels

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 7 jaar - € 2,99 (iPad & iPhone)

Een app voor kinderen die interesse krijgen in vermenigvuldigen. Deze app bevat de tafels van 1 tot en met 10.

Inhoudelijk

In het hoofdmenu zie je drie activiteiten in beeld: liedjes met filmpjes, alleen liedjes en oefenen.
- Liedjes met filmpjes: Welke tafel wil je zien? Ik kies voor de tafel van 3 en krijg een vrolijk liedje te horen over een muzikant. Hierin zitten de tafels van 3 verwerkt. Dit liedje is verwerkt in een filmpje. Op het moment dat de tafel gezongen wordt komen de antwoorden in beeld, bij ieder antwoord hoort een voorwerp, bijvoorbeeld: 21 is een theepot. Ieder tafelliedje heeft zijn eigen thema.
- Alleen liedjes: Ook nu maak je weer een keuze uit één van de tafels. Ik kies weer voor de tafel van 3 en zie alle sommen in beeld. Ook zie ik bij 7 x 3 = 21 weer de theepot terug. Het liedje wordt ook afgespeeld. Op het moment dat je weer een vermenigvuldiging hoort, licht de desbetreffende som op.
- Oefenen: Welke tafel wil je oefenen? Omdat ik de tafel van 3 nu al een paar keer gehoord heb, ga ik die nu oefenen. Boven in beeld verschijnen de voorwerpen in willekeurige volgorde. Ik zie een tafelsom, maar ook al het voorwerp. Als ik dus heel goed kan matchen weet ik dus dat de tafelsom met de theepot in beeld 21 is. Los de tafelsommen op. Bij een goed antwoord krijgt het voorwerp een kleurtje, bij een fout antwoord valt het voorwerp weg. In beide situaties krijg je de tafelsom in zijn geheel nog een keer te zien.
Als ouder of leerkracht kun je zien hoever het kind is met oefenen van de tafels. Dit wordt weergegeven door middel van een percentage. De laatste oefening telt. Je kunt hier ook tafels blokkeren die al goed gaan. Of juist de tafels waar het kind (nog) niet mee mag oefenen.

Mogelijkheden

In het hoofdmenu heb je de mogelijkheid om een keuze te maken uit één van de drie activiteiten, omschreven zoals hierboven. Ook kun je via 'Controleren' zien hoever het kind al is met de tafels.

Mijn mening

Allereerst een kindvriendelijke app: bevat geen linkjes naar internet of App Store. En ook geen in-app-aankopen of reclame. De app is eenvoudig in gebruik, bevat vrolijke liedjes en kleurrijke illustraties. Volgens de makers is de app voor kinderen vanaf 4 jaar. Ik vind dat erg jong. Ze kunnen inderdaad de liedjes (uit hun hoofd) leren. Maar ze hebben dan nog geen besef van vermenigvuldigen. Een tafel zegt dan niets over de inhoud van de vermenigvuldiging. Ik vind de app een mooie aanvulling voor kinderen die begonnen zijn met of interesse krijgen in vermenigvuldigen. Dit is weer een andere manier van aanleren. Het kan een mooie aanvulling zijn op de sommen op papier. Of handig voor kinderen die makkelijker onthouden door middel van muziek. Maar wanneer zij het liedje kennen, betekent dit nog niet dat die tafel ook geautomatiseerd is. Tip voor de maker: het zou handig zijn wanneer je spelers toe kunt voegen, zodat je de app met meerdere kinderen kunt gebruiken en de percentage klopt per kind.
Een aanrader voor kinderen en onderwijs, als aanvulling op het leren en automatiseren van de tafels.

Tips

– Bekijk meer tafel apps voor kinderen.
– Geef deze app cadeau aan iemand.
– Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen genieten van deze app of samen spelen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail