Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Timo en het toverboek

 
Timo en het toverboek Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkelen en uitbreiden van woordenschat
Ontwikkelen van luistervaardigheid
Leren concentreren

Doelgroep
Voor kinderen van 2 tot en met 6 - € 4,49 (iPad)

Timo krijgt een pakje met daarop de tekst 'Voorzichtig. Niet schudden.' Blij gooit hij het pakje in de lucht, maar dan....

Inhoudelijk

Dit verhaal is geschreven door Rian Visser. Timo is jarig en hij krijgt van zijn oom een pakje. De tekst 'Voorzichtig. Niet schudden.' ziet Timo over het hoofd. Blij gooit hij het pakje in de lucht. Opeens komen er allemaal geluiden uit het pakje. Hij opent het pakje en ziet een boek met een briefje van zijn oom. Daarin staat dat hij er niet mee mag schudden want dan raakt alles door de war. Op het moment dat hij het Toverboek openmaakt begint alles om hem heen te draaien. Timo, zijn broertje en zijn ouders zitten in het Toverboek. Alles van de kamer is door de war. Er gebeuren allemaal rare dingen. Zo moet hij water drinken uit een gieter, bakt zijn moeder taart in de wasmachine en nog veel meer. Timo krijgt van zijn ouders en broertje ook cadeautjes. Maar ook deze cadeautjes zijn in de war. Plotseling begint alles te draaien. Het boek is dichtgevallen. In de kamer is het een puinhoop. Het pakje moet terug naar de oom, vindt moeder. Maar voordat Timo het boek in de brievenbus gooit, schudt hij stiekem het pakje nog eens flink door elkaar.

Mogelijkheden

Wanneer je de app opent kom je in een scherm waarbij je keuzes moet maken. Allereerst stel je de taal in door op Nederlands of Engels te drukken. Daarna kun je er voor kiezen om het verhaal zelf te lezen of naar het verhaal te luisteren. Kies je er voor om het zelf (voor) te lezen dan vervalt de voorleesstem. Alle andere geluiden blijven wel. Dat is zeker een meerwaarde, want de app bevat veel geluiden die het verhaal nog aantrekkelijker maken.
Onderaan iedere pagina vind je een informatiebutton. Hiermee kom je in een menu waarbij je een pagina kunt selecteren. Vanaf daar kun je de gewenste pagina starten. Tevens zie je wat je kunt doen op die pagina, bijvoorbeeld iPad schudden om iets te laten bewegen of ergens op drukken. Rechts bovenaan zie je het begin van een omgevouwen bladzijde, hier kun je dus de bladzijde mee omslaan. Voordeel: jij of het kind bepaalt wanneer je verder gaat met het verhaal. Fijn wanneer je nog ergens over wil praten of samen de illustratie wil bekijken.

Mijn mening

Ik vind de app zeker een aanrader voor kinderen, ouders, leerkrachten en iedereen die van (voor)lezen en prentenboeken houdt.
De app:
- past bij de belevingswereld van jonge kinderen
- is kindvriendelijk: bevat geen reclame en in-app-aankopen
- is kleurrijk
- is interactief, op iedere bladzijde valt wel iets te ontdekken
- heeft een vriendelijke voorleesstem
- bevat een special effect: blaas in de microfoon van de iPad om Timo's buik op te blazen
- bevat leuke en spannende geluiden, zoals rinkelend glas, gescheurd papier en meer
- heeft een informatiebutton in beeld waardoor je altijd terug kunt naar het menu en ieder gewenste bladzijde

Tips

Tip voor leerkrachten: gebruik deze app ook eens op het digibord. Lees het verhaal ondertussen voor of gebruik de bladzijdes om over het verhaal te praten, zet ze in bij (voorbereidend) rekenen en taal (bij kleuters).

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail