Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

UP Rekenen

 
UP Rekenen Susan Spekschoor

Doel
Kinderen oefenen met de volgende rekenvaardigheden:
- optellen
- aftrekken
- vermenigvuldigen
- delen

Doelgroep
Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar - € 3,49 (iPad & iPhone)

Een uitgebreide reken app waarmee op eenvoudige wijze geoefend kan worden met optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Er kunnen meerdere gebruikers aangemaakt worden.

Inhoudelijk

Wanneer je de app opent kom je direct in het startmenu. Raak de start button aan en je komt in het gebruikersmenu. Hier kun je gebruikers aanmaken: vul naam en geboortedatum in en voeg eventueel een eigen foto toe of maak gebruik van bestaande avatars. Heb je al gebruikers aangemaakt, dan vind je deze ook in dit menu. Swipe naar links en bekijk zo alle gebruikers. Raak de juiste gebruiker aan om te gaan rekenen. Je komt nu in een menu met alle oefeningen. Per oefening kun je kiezen welke sommen je wilt gaan oefenen en de tijd: 1, 2 of vijf minuten. De app bevat de volgende oefeningen:
- 0 > 10: optellen, aftrekken of beide
- 0 > 20: optellen, aftrekken of beide
- 0 > 100: optellen, aftrekken of beide
- Tafels: maak een keuzen uit de tafel van 1 tot en met 10 (opbouw: 1, 2, 5, 10, 3, 4, 6, 7, 8, 9)
- Tafels van 1, 2, 5, en 10 door elkaar
- Tafels van 1, 2, 5, 10, 3, 4 en 6 door elkaar
- Tafels van 1 tot en met 10 door elkaar
- Delen: maak een keuzen uit de tafel van 1 tot en met 10 (opbouw: 1, 2, 5, 10, 3, 4, 6, 7, 8, 9)
- Delen door 1, 2, 5, en 10 door elkaar
- Delen door 1, 2, 5, 10, 3, 4 en 6 door elkaar
- Delen door 1 tot en met 10 door elkaar
Zodra je een keuze hebt gemaakt uit de rekenvaardigheid, sommen en tijd kom je automatisch bij de oefening. Boven in het scherm kun je zien hoeveel je er goed hebt, wat de topscore is en hoeveel tijd je nog over hebt. In het midden de som en daaronder de getallen van 0 tot en met 9. Dubbele getallen maak je zelf, bijvoorbeeld: 67 is 6 en dan een 7. Als de tijd om is krijg je te zien hoeveel je er goed hebt. Raak de pijl aan om verder te gaan met een andere oefening of de wedstrijdbeker om te zien of je een topscore hebt.

Mogelijkheden

Laat ik beginnen met misschien wel de aantrekkelijkste mogelijkheid: er kunnen oneindig veel gebruikers aangemaakt worden. Ideaal voor een klas dus. De gebruikers zijn herkenbaar aan hun naam, foto of avatar naar keuze. De app bevat een informatiescherm met uitleg van de buttons. En een overzicht van spelers, per reken onderdeel, met topscores.

Mijn mening

Wat een uitgebreide app met ruime keuze aan oefeningen. De oefeningen zelf zijn eenvoudig vormgegeven, maar dit vind ik positief. Het gaat ten slotte om het oefenen van de rekenvaardigheden. Nog een pluspunt is het aanmaken van gebruikers. Hierdoor kan de app prima in de klas gebruikt worden. Maar ook binnen een gezin met twee of meer kinderen. Er wordt uitgegaan van het positieve: je krijgt te zien hoeveel goede antwoorden je hebt. Heb je tijdens de oefening een som fout dan krijg je weer eerst een eenvoudige som voordat je verder gaat met een moeilijke. Hier merkt het kind niets van, maar ervaart wel successen. Er zit dus een opbouw, zowel in de oefeningen als in de sommen. Een aanrader dus!

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail