Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Voorbereidend Schrijven

 
Voorbereidend schrijven Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkelen van oog-hand coördinatie
Ontwikkelen van (voorbereidend) schrijven
Concentreren
Kennis maken met de digitale 'pen en papier'

Doelgroep
Voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar - € 3,49 (iPad)

Een app met drie verschillende soorten oefeningen op het gebied van voorbereidend schrijven.

Inhoudelijk

De app bevat drie soorten opdrachten:
1. Lijnen met aanduiding, 21 oefeningen
Bij deze opdracht wordt het begin- en eindpunt aangegeven. De opdracht wordt verbaal uitgelegd en visueel weergegeven door de kleuren groen (start) en rood (eind). Bij het eindpunt krijg je een compliment. Druk op het groene oor van de aap en je gaat verder naar de volgende oefening, druk op het rode oor van de aap en je gaat terug naar het menu.
2. Lijnen zonder aanduiding, 25 oefeningen
Ook nu krijg je te horen wat de bedoeling van deze opdracht is. Bij deze opdracht zie je geen begin- en eindpunt meer. Het kind bepaalt dus zelf waar hij/ zij begint met schrijven. Druk op het groene oor van de aap en je gaat verder naar de volgende oefening, druk op het rode oor van de aap en je gaat terug naar het menu.
3. Doolhoven, 14 doolhoven, oplopend in moeilijkheid
Bij de derde opdracht wordt uitgelegd waar je moet beginnen en eindigen. Dit wordt visueel ook nog eens weergegeven door de kleuren rood en groen. Nu moet je starten bij rood en eindigen bij groen. Wellicht was het handiger geweest om hier ook te starten bij de groene kleur. Druk op het groene oor van de aap en je gaat verder naar de volgende oefening, druk op het rode oor van de aap en je gaat terug naar het menu.
Bij opdracht 1 en 3 krijgt het kind na iedere oefening een compliment. Bij alle drie de opdrachten krijg je een beloning wanneer je binnen een opdracht alle oefeningen gedaan hebt. Je mag dan één van de zes dieren uitkiezen. Daarna één van de zes lijsten en je wordt beloond met het door jouw gekozen en ingelijste dier. Dit gaat samen met de tekst 'Goed gedaan' en een applaus.

Mijn mening

Ik vind het een mooie en educatieve app om te oefenen met voorbereidend schrijven. Het is wel een app, zo wordt het ook geadviseerd, die je het beste in het begin samen kunt doen. Zo kun je als ouder of leerkracht letten op de schrijfhouding van het lichaam en de pengreep. Er kan gewerkt worden met een stylus (iPad pen of iPad krijtje, de laatste is grover in het vasthouden). Maar je kan ook met de vinger schrijven.
Daarnaast is de app:
- kindvriendelijk, bevat geen reclame of in-app-aankopen
- eenvoudig in gebruik
- vriendelijk in de zin van complimenten geven
- vriendelijk in de zin van: 'fouten' worden toegestaan.
Ik zou deze app inzetten in een later stadium van het voorbereidend schrijven. Laat het kind vooral eerst lichamelijk de vormen en bewegingen ervaren. Pas als dat goed gaat, kun je deze app prima inzetten.

Tips

Deze oefeningen zijn uitstekend te gebruiken op het digibord. Gebruik de vinger of de digbordpen als schrijfmiddel.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail