Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Blue-Bot

Blue-Bot Susan Spekschoor Blue-Bot Susan Spekschoor Blue-Bot Susan Spekschoor
Programmeren, je hebt er vast wel iets of misschien al veel over gehoord. Op een groot aantal scholen zijn kinderen er al mee bezig. Voor het PO is er inmiddels een leerlijn. Voor de ene leerkracht is programmeren makkelijk, de ander weet niet waar hij of zij moet beginnen. Je kunt op verschillende manieren en niveaus programmeren. Middels dit blog wil ik jullie meer vertellen over de Blue-Bot. Ook hiermee kun je programmeren en is laagdrempelig in gebruik. Dit is een product van TTS-Group. Naast de Blue-Bot hebben zij meerdere robots. De Bee-Bot en Constructa-Bot  zijn geschikt voor jonge kinderen, de Blue-Bot voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Ben je nog ouder dan zijn de Pro-Bot en InO-Bot interessant. Het zijn allemaal vloerrobots en werken grotendeels op dezelfde manier, oplopend in moeilijkheid wat betreft de besturing. Maak kennis met de Blue-Bot en download gratis divers lesmaterialen.

Doel van de Blue-Bot
Met de Blue-Bot werk je aan twee soorten doelen. Doelen die gekoppeld zijn aan de besturing van de Blue-Bot en doelen die gekoppeld zijn aan de lesactiviteit. Door aan het werk te gaan met de Blue-Bot maak je kennis met programmeren, logisch denken, maar ook oplossingsgericht denken. Tevens komen verschillende wiskundige termen aan bod. Daarnaast komt het doel van de les erbij.
Blue-Bot Susan Spekschoor Blue-Bot Susan Spekschoor
Hoe werkt de Blue-Bot?
De Blue-Bot is een doorzichtige vloerrobot. Op de Blue-Bot zitten meerdere besturingsknoppen: vooruit, achteruit, 90 graden bocht naar links, 90 graden bocht naar rechts, pauzeren, go en stoppen. De Blue-Bot werkt met en zonder app. De app bevat op dit moment 12 vloermatten. Kies een vloermat in de app en leg dezelfde op de grond neer. Je maakt gebruik van de besturingsknoppen in de app. Door middel van bluetooth gaat de Blue-Bot op de grond bewegen. Je kunt ook een zelfgemaakte vloermat invoeren. Maak een foto met de iPad en voeg deze toe aan de app. Vergroot of verklein, druk op + en – voor hetzelfde aantal vakken en zorg ervoor dat deze precies passen in het raster. Lees meer over zelfgemaakte vloerkaarten in de volgende alinea. De app bevat nog meer instellingen. Denk aan het aanzetten van bochten van 45 graden, de achtergrond kan aangepast worden en bewaar favoriete vloermatten zodat je ze snel kunt openen. Werk je zonder app? Dan maak je gebruik van de knoppen boven op de Blue-Bot.
Aandachtspunten:
– Zorg ervoor dat de bluetooth van de iPad aan staat.
– Gebruik je een mat? Hang deze eerst goed uit. De Blue-Bot komt wel over kleine bobbels, maar dit kost extra tijd en dus ook centimeters. Je kan niet goed uit komen. De mat moet dus echt glad zijn.
– Ben je klaar met een opdracht en wil je een nieuwe opdracht invoeren? Start met het kruis. Zo haal je de vorige opdracht eruit.

App en lesmateriaal
Bij de Blue-Bot hoort een gratis app. Deze kun je downloaden in de App Store en is geschikt voor de iPad. De Blue-Bot is compatibel met elk device met versie 3.0/4.0+ EDR Bluetooth (iPad3 en later).
Blue-Bot screen480x480 (1) screen480x480 (2) screen480x480
Maak je gebruik van de transparante mat 4×4 vakken, 6×6 vakken of de transparante insteekmat van 6×4 vakken? Dan heb je de mogelijkheid om onderwijs op maat te maken en materiaal te plaatsen (of zelf te maken) bij het desbetreffende lesdoel of lesdoelen. In deze gratis download vind je een format met één leeg vak van 13×13 cm. De Blue-Bot ‘loopt’ steeds stukjes van 15×15 cm. Plaats een afbeelding, letter, cijfer of iets dergelijks binnen het vak. Nog even printen, indien wenselijk lamineren en je kan aan de slag. Ik heb nog meer lesmaterialen voor jouw klas gemaakt. Download de volgende materialen gratis via de link:
Leeg format, vloerkaart om zelf te vullen
Leeg format, programmeerkaartjes om zelf te vullen
– Rekenen: getallen 1 tot en met 24 (maak zelf bijvoorbeeld somkaarten, kaarten met hoeveelheden, kaarten met dobbelsteenstructuur en match deze met de getalkaarten onder de vloermat. Of geef een opdracht, verbaal of visueel).
– Antwoorden van de tafels van 1 – 2345678910.
– Diverse pijlen, start en finish (leg een route m.b.v. de pijlen en laat de Blue-Bot dezelfde weg afleggen).
– Diverse pijlen, start en finish (geschikt als vloermat of voor in de transparante mat).
Thema Zomer
Thema Herfst
Thema Kerst
Carnaval Blue-Bot
Lente Blue-Bot (NIEUW!)
Pasen Blue-Bot (NIEUW!)
Bij een aantal thema’s heb ik bijbehorende spelkaartjes gemaakt. Het gaat hierbij om dezelfde afbeeldingen als de vloerkaarten. Alleen nu in het klein. Leg ze op een volgorde en laat kinderen deze route met behulp van de Blue-Bot/Bee-Bot lopen.

Kosten en materialen
De Blue-Bot is verkrijgbaar bij ict LESKISTEN en kost € 109,00 (incl. BTW, geen verzendkosten). Bij deze vloerrobot zijn verschillende materialen verkrijgbaar. Benieuwd naar alle materialen rondom deze vloerrobots? Kijk dan op deze pagina.

Diverse vloermatten (transparant of voorbedrukt) en lesmateriaal voor o.a. taal en rekenen:
Alphabet-Mat-small-150x150 ITS1TRAN_large-150x150 TTS-IT01075-150x150 TTS-ITSMAT1-150x150
itscard_small-150x150 TTS-IT00120-150x150 630005-01-x-150x150 IT00090-150x150
Tip
Neem eens kijkje op de website van ict LESKISTEN. Je kunt ze ook volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en producten.
ICT Leskisten Susan Spekschoor

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail