Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Hulpwaaier Angst

 
Angst Hulpwaaier Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken met angst
Herkennen van angsten
Tips en strategieën voor in de klas (PO & VO)

Doelgroep
Voor leerkrachten, begeleiders en ouders - € 14,95 (paperback)

Uitgeverij Pica - Auteur Tamara Luijer - waaier - 88 pagina's
Tips en strategieën voor in de klas (PO & VO) over angst

Inhoudelijk

Ieder kind is weleens bang; bang in het donker, bang om ergens te gaan logeren, bang voor het houden van een presentatie. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut heeft 4 tot 8 procent van de kinderen op de basisschool last van internaliserende problemen, waaronder angstproblemen. Ruim 10 procent van de jongeren van 13 jaar en ouder heeft angsten. Het gaat hier vooral om sociale en specifieke fobieën. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens.
Normale angstgevoelens zijn vaak mild en van korte duur. Bij sommige kinderen zijn de angstproblemen echter zó ernstig dat ze het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. In dat geval spreek je van een angststoornis.
(Bron: Uitgeverij Pica)

De hulpwaaier bevat de volgende onderwerpen, ingedeeld op kleur:
- Wat is angst?
- Angst in de klas
- Behandeling bij angst
- Begeleiding bij comorbiditeit
- Aanbevelingen en bronnen

Bij het onderwerp 'Wat is angst?' lees je over normale angsten (wat hoort bij welke leeftijd) en over angststoornissen. Wil je meer weten over de oorzaken en gevolgen van angst, dan vind je dat hier terug.
Het volgende onderwerp is 'Angst in de klas'. Hier vind je veel informatie over faalangst, separatieangst, paniekstoornis, specifieke fobie, gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Bij 'Behandeling bij angst' wordt onder andere ingegaan op cognitieve gedragstherapie, helpend denken en gesprek met leerlingen over angst.
'Begeleiding bij comorbiditeit'. Hierbij gaat het om kinderen met meer dan twee aandoeningen of stoornissen. Zoals angst bij kinderen met adhd, leerproblemen of hoogbegaafdheid.
Bij 'Aanbevelingen en bronnen' vind je aanbevolen boeken, materialen en filmpjes.

Mijn mening

Net zoals over de andere hulpwaaiers ben ik ook over deze hulpwaaier enthousiast! Een hulpwaaier zoals deze, nodigt uit om even iets op te zoeken. Dit kan zijn wanneer je meer over een bepaalde angst wilt weten, maar ook wanneer je weet om welke angst het gaat, maar op zoek bent naar bepaalde tips die je direct in kunt zetten. Inhoudelijk zit de waaier goed in elkaar. Duidelijke indeling, prettige schrijfstijl. De informatie is meer dan voldoende om als leerkracht of begeleider de eerste stappen te maken en het kind te kunnen en mogen helpen.
Wil je meer weten over angst(en)? Dan is deze waaier echt een aanrader!

Tips

Bestel de hulpwaaier bij Uitgeverij Pica of Bol.com
– Benieuwd naar de hulpwaaier Hoogsensitiviteit? Ik schreef er een recensie over.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail