Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Letters leren schrijven – Juf Jannie

 
Letters leren schrijven Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkelen van oog-hand coördinatie
Ontwikkelen van schrijven van letters en cijfers
Concentreren
Kennis maken met de digitale 'pen en papier'

Doelgroep
Voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar - € 3,99 (iPad & iPhone)

Met deze app oefenen kinderen het schrijven van de schrijfletters en cijfers.

Inhoudelijk

In de app kun je meerdere spelers aanmaken. Iedere speler vult zijn of haar naam in en kiest een plaatje erbij. In het hoofdmenu kun je alle gemaakte spelers zien. Via 'race' kom je in het keuzemenu. Er kan gekozen worden voor kleine letters, hoofdletters en cijfers. De letters zijn de schrijfletters die kinderen in groep 3 ook leren op de basisschool. De speler maakt een keuze wat hij wil gaan oefenen. Er volgt een nieuw menu. Kies nu de kleine letter, hoofdletter of cijfer. In dit menu zie je tevens wie van de spelers de snelste is en wat jouw tijd en snelste tijd is. In de volgende stap ga je echt met de letter of het cijfers aan de slag. De letter of het cijfer ziet er uit als een racebaan. De start en finish staan in beeld. Dus de speler kan zien waar hij start en waar hij zal moeten eindigen. De schrijfrichting wordt aangegeven door middel van het blokkeren van andere richtingen. Ook dit is in de stijl van een racebaan. De letter of het cijfer wordt één keer voorgedaan, daarna mag de speler. Wanneer de letter of het cijfer klaar is, komt de tijd in beeld. Vanaf nu heb je de keuze om het nog een keer te oefenen of terug te gaan naar het keuzescherm. Zo ga je door met oefenen totdat alle gewenste letters en cijfers klaar zijn of geautomatiseerd zijn.

Mogelijkheden

Je kunt de letters en cijfers schrijven met de vinger. Heb je een Apple pencil of een andere pen dan is dat misschien nog wel fijner. Het kind oefent dan direct de pengreep.

Mijn mening

Wat een leuke manier om zo letters en cijfers te oefenen! De schrijfletters komen overeen met die van de basisschool, dus herkenbaar voor kinderen. De app is eenvoudig in gebruik. Fijn dat je veel spelers aan kunt maken. Zo kun je de app dus prima in de klas gebruiken. Wanneer je buiten de baan komt tijdens het schrijven, dan start je opnieuw. Ook het uiterlijk van een racebaan ziet er kleurrijk uit! Heb je dit liever niet, dan kun je kiezen voor een eenvoudige achtergrond. Dat het een race is, kan zeker een extra uitdaging voor kinderen zijn. Echter gaat het bij schrijven in eerste instantie niet om snelheid maar om leesbaarheid en netheid. Dus tijd moet geen uitgangspunt zijn wanneer het kind in de oefenfase zit.
Echt een aanrader voor kinderen die starten met schrijven, zowel voor thuis als op school!

Tips

– De app is geschikt voor iPad en iPhone en inmiddels ook verkrijgbaar voor Android.
– Lees ook mijn appreviews over de andere apps van Juf Jannie: Juf Jannie Leer me verhalen lezenLeren lezen voor groep 3Letters flitsen voor kinderenBasispuzzel voor kinderenCijfers en getallen leren en tellenJuf Jannie leert Jop tellen.
– Juf Jannie heeft veel meer mooie en educatieve apps uitgebracht. Je vindt ze op deze Yurls pagina.
– Neem een kijkje op de site van Juf Jannie of volg haar op Twitter en Facebook.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail