Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Rekensommen automatiseren

 
Rekensommen automatiseren Susan Spekschoor

Doel
Oefen van rekenvaardigheden
Automatiseren van rekenvaardigheden

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 6 jaar - € 3,99 (iPad & iPhone)

Met deze app oefenen kinderen om de rekensommen vlot en snel te beantwoorden. Het gaat hier om optelsommen en aftreksommen. Er kan geoefend worden, maar er is ook een toets (met resultaten).

Inhoudelijk

In het hoofdmenu heb je twee mogelijkheden: oefenen en toets. Beide onderdelen worden hieronder uitgelicht:

OEFENEN
Wanneer je gaat oefenen, dan maak je een keuze uit vijf opdrachten:
- Dubbelen: optelsommen met twee dezelfde getallen
- 1 erbij/1 eraf: voordat je hier mee aan de slag kunt, maak je eerst een keuze uit optellen tot en met 10 of 20, aftrekken tot en met 10 of 20. Afhankelijk van jouw keuze krijg je de gewenste sommen.
- Samen 10: naast de som krijg je ook een splitstabel in beeld.
- Alle sommen: maak een keuze uit optellen en aftrekken, tot/onder 10, over tiental/tussen 10-20, tot 20 onder/over tiental en tot 20 onder tiental dubbele getallen. Alle sommen worden op dezelfde wijze vormgegeven.
- Somkaartjes: optellen en aftrekken tot en met 10 of 20. Bij deze oefening krijg je links in beeld drie sommen te zien en rechts in beeld drie uitkomsten. Raak de som en daarna het antwoord. Wanneer de kaartjes bij elkaar horen zie je de som in zijn geheel en kun je de som laten verdwijnen.

TOETS
Bij de toets kies je uit:
- Toets plussommen: optellen tot en met 20.
- Toets minsommen aftrekken tot en met 20.
- Resultaten: hier kun je zien welke sommen goed beantwoord zijn, fout beantwoord zijn of nog niet gevraagd zijn.

Mogelijkheden

Bij een aantal oefeningen heb je diverse mogelijkheden. Op deze manier kun je het kind zoveel mogelijk 'op maat' laten oefenen.
Ook kun je op ieder gewenst moment stoppen met de oefening. Daarnaast krijg je bij de toets een duidelijk beeld welke sommen goed gaan en welke sommen nog meer geoefend moeten worden bij optellen en aftrekken. De resultaten kunnen, indien wenselijk, gewist worden.
Per oefening maakt het kind 5 tot 7 sommen. Ga je met de somkaartjes aan de slag, dan bepaal je zelf wanneer je stopt.

Mijn mening

Automatiseren bij rekenen is erg belangrijk. Verschillende sommen moeten geoefend blijven worden, totdat kinderen ze bij wijze van spreken kunnen dromen. Wanneer ze optellen, aftrekken (en tafels) goed beheersen gaan andere rekenvaardigheden sneller en makkelijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan breuken en procenten. Met deze app kun je het optellen en aftrekken oefenen en automatiseren. Er is meer dan voldoende keuze uit sommen en moeilijkheden bij deze sommen. Bij de toets worden de resultaten bijgehouden. Op deze manier kun je het kind volgen. De app is eenvoudig in gebruik en bevat geen reclame. Inhoudelijk ziet het er kleurrijk en rustig uit. De oefeningen bevatten wat moet en niet meer. Er is weinig tot geen afleiding in beeld (denk aan knoppen, bewegende beelden, etc.) Zo kan het kind zich goed op de oefening concentreren. Dit vind ik echt een meerwaarde. Een aanrader voor kinderen die (meer) mogen oefenen met optellen en aftrekken, thuis en op school.

Tips

– Op zoek naar meer apps van Juf Jannie? Ik heb ze verzameld op deze yurls pagina.
– Lees ook mijn reviews over de andere apps van Juf Jannie: Tellen en rekenenJuf Jannie Leer me verhalen lezenLeren lezen voor groep 3Letters flitsen voor kinderenBasispuzzel voor kinderenCijfers en getallen leren en tellenJuf Jannie leert Jop tellen.
– Stel de iPad kindvriendelijk in.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail