Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Mindset gesprekskaarten

Altijd leuk, het geluid van een vallend pakketje bij de voordeur. Deze keer werd ik verrast door een pakketje van Uitgeverij Pica. Hierin zat een doosje met Mindset Gesprekskaarten. De auteur is Tamara Luijer, bekend van onder andere de hulpwaaier Angst en Autisme Gesprekskaarten. Met deze kaarten kunnen kinderen positiever denken en durven ze meer. De kaarten zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Vaste mindset (fixed mindset) of groeimindset (growth mindset)? Kinderen met een vaste mindset geloven dat talent en intelligentie een vast gegeven zijn. Je kan iets goed of je kan iets niet goed. Kinderen met een groeimindset denken juist het tegenovergestelde, dat ze dat kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld te oefenen. Met deze kaartenset kun je een groeimindset stimuleren. Benieuwd hoe deze kaarten werken? Lees dan verder.

Mindset gesprekskaarten 2 Mindset gesprekskaarten 2 Mindset gesprekskaarten Susan Spekschoor

Mindsets, denk- en gedragspatronen, kunnen uiteenlopen van een vaste tot een groeimindset. Het is mogelijk om bewust te werken aan een groeimindset, waarbij je ervan uitgaat dat er sprake kan zijn van ontwikkeling en verbetering. Dit doe je in eerste instantie door anders te leren denken: dat het oké is om fouten te maken, dat je van proberen kunt leren en je door oefening steeds beter kunt worden. Je zult dan merken dat je gevoel en je gedrag ook automatisch zullen veranderen. Je denkt niet alleen positiever, maar durft ook meer!
Op de MINDSET gesprekskaarten staat uitleg over hoe je hersenen leren, wat je kunt doen wanneer iemand kritiek op je heeft, hoe je positief kunt leren denken enzovoort. De vragen op de kaarten sporen de leerlingen aan om actief te werken aan een groeimindset.
De kaarten zijn bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs. Er kan gewerkt worden met individuele leerlingen, of groepjes van maximaal vier kinderen. Een leerkracht, ouders of kindercoach kan het denkproces begeleiden en gericht doorvragen, bijvoorbeeld met uitdaagvragen.
Er zijn drie soorten kaarten, die opeenvolgend kunnen worden gebruikt:
Uitleg over leren en mindset
Helpende gedachten 
Aan de slag met je groeimindset! 
(Bron: Uitgeverij Pica)

Doel
Het doel van deze gesprekskaarten is het stimuleren van de groeimindset. Door over het onderwerp op een kaart te praten worden kinderen aangespoord om te werken aan hun groeimindset.

Kaarten
De kaartenset bestaat uit drie kleuren:
– Blauw: psycho-educatie (10 kaarten). Voorbeelden: oefenen is leuk, hoe werken de hersenen, iedereen maakt fouten.
– Groen: Helpende gedachten (10 kaarten). Voorbeelden: verschillende soorten gedachten, wat denk jij stilstaan bij succes.
– Rood: Aan de slag met je groeimindset! (24 kaarten). Voorbeelden: hulp vragen is oké, omgaan met kritiek, ademhaling.
Op alle kaarten vind je een titel (het onderwerp), een stukje tekst (uitleg of begeleidende tekst) en daaronder een vraag of tekst die bij een vraag hoort.

Gebruik
Het advies is om de volgorde (zoals hierboven beschreven) aan te houden. Bij de blauwe kaarten krijgen kinderen informatie over leren en de mindset. De groene kaarten helpen bij het veranderen van de mindset en met de rode kaarten ga je dieper op het onderwerp in. Wat belangrijk is voor jou als leerkracht of begeleider, is goed te observeren en te luisteren. Stel de juiste vragen, vraag door en probeer de vaste mindset met helpende gedachten om te buigen. In de handleiding vind je hierover en over cognitieve gesprekstherapie meer informatie.

Inhoudelijk een goede kaartenset, waar je snel mee aan de slag kunt en kinderen kunt helpen met het stimuleren van een groeimindset. De kaarten zijn goed verpakt, zijn stevig, kleurrijk en bevatten mooie illustraties. Ze sluiten zeker aan bij de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Een aanrader!

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Uitgeverij Pica.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail