Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Raar maar waar!

Van 7 tot en met 18 oktober vindt de jaarlijkse kinderboekenweek weer plaats. Dit jaar is het thema ‘Raar maar waar!’. Ik denk hierbij aan ontdekkend leren: proefjes uitvoeren, creatief aan de slag, makered, maar ook aan de ruimte, robots. Welke plannen heb jij met jouw klas? Het voordeel van dit onderwerp is dat het heel breed is. Je kunt ook kijken wat leeft bij kinderen. Wat zouden ze graag willen weten? Al eerder heb ik een themapagina voor jullie online gezet. Hier vind je lesmateriaal, apps, ebooks, liedjes, Pinterest en meer. Ik heb ook een pagina voor kinderen gemaakt, gevuld met filmpjes, liedjes en meer. En heb je al gezien dat het album van Kinderen voor Kinderen 36 inmiddels verschenen is? Je ontvangt er ook funboek bij! In dit blog wil ik een aantal boeken en apps onder de aandacht brengen.

Boeken die je kunt inzetten bij de kinderboekenweek ‘Raar maar waar!’

1. Van oerknal tot robot Kinderboekenweek Susan Spekschoor 2. Franky Kinderboekenweek Susan Spekschoor3. Professor Staal Kinderboekenweek Susan Spekschoor

4. Ik bel je Kindeboekenweek Susan Spekschoor 5. De astronaut Kinderboekenweek Susan Spekschoor   6. Botje Susan Spekschoor

7. De poepfabriek Susan Spekschoor 8. Apenbillen en wiebeltanden Susan Spekschoor  9. Het Waanzinnige Boek over het menselijk lichaam Susan Spekschoor

10.Het raadsel van alles wat leeft Susan Spekschoor kinderboekenweek           11. Proefjesboek           12.Fien en Sem kijk wat raar Susan Spekschoor

1. Van Oerknal tot robot, geschreven door Marc ter Horst. Een prachtig boek met maar liefst 38 onderwerpen die besproken worden. Het gaat hierbij over het ontstaan, het begin van. Echt een aanrader. Lees meer op mijn review.
2. Franky, geschreven door Leo Timmers. Dit prentenboek gaat over Sam, hij houdt van robots en weet zeker dat ze op een verre planeet wonen. Maar niemand gelooft hem. Of toch wel? Tip wanneer je kinderen een robot wil laten ontwerpen/knutselen. Wil je er meer over weten? Ik heb een review geschreven over dit boek.
3. Het rare verhaal van professor Staal, geschreven door Hanneke van der Meer.Professor Staal is een stugge man. Hij houdt eigenlijk nergens van… behalve van staal. Op een dag krijgt hij een wonderschoon idee. Maar zal het hem lukken om het werkelijkheid te maken? Dit boek verschijnt 30 september aanstaande.
4. Ik bel je, geschreven door Rian Visser. Een samenleesboek voor kleuters, met het thema communicatie. Over postduiven, rooksignalen, telefoon, nieuwe media en apparaten die misschien nog uitgevonden worden.
5. De astronaut, geschreven door Liesbet Slegers. Een prachtig prentenboek over het beroep en de werkzaamheden van een astronaut.
6. Botje, geschreven door Janneke Schotveld. Een verhaal over een meisje die een pakketje krijgt met daarin een robot. Kan zij voor de robot zorgen en haar beschermen? Lees meer op mijn uitgebreide review.
7. De Poepfabriek, geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. Bij dit leuke boek hoort ook een liedje, liedtekst en twee kleurplaten met olifanten en muizen. En met deze extra kleurplaat kun je zelfs dit boek winnen!
8. Apenbillen en wiebeltanden, geschreven door Vivian den Hollander. Vrolijke versjes over dieren – van de spugende kameel tot de olifant als poepfabriek. Een leuk boek over dieren, soms raar, maar wel waar.
9. Het waanzinnige boek over het menselijk lichaam, geschreven door Grifftihs en Denton. In dit boek leer je alles over de gekste, de harigste, de stoerste, de meest explosieve en de smerigste onderdelen van je lichaam. Raar, maar waar!
10. Het raadsel van alles wat leeft, geschreven door Jan Paul Schutten. Hij deelt met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie.
11. Proefjesboek, geschreven door Arno Verweij. Een boek met 65 proefjes die je thuis en in de klas uit kunt voeren. Bij iedere proef krijg je eerst enkele vragen, daarna uitleg. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
12. Fien en Sem. kijk wat raar! geschreven door Vivian den Hollander. Lekker leren lezen met een pictoboek van Fien en Sem! Geschikt voor beginnende lezers.

Ken je deze apps al?

1. De Alles Machine Susan Spekschoor 2. Toca Lab Susan Spekschoor 3. Zoek het maar uit Susan Spekschoor

4. Per Ongelukt! Susan Spekschoor 5. De aarde Susan Spekschoor      Apps Kinderboekenweek 2015 Susan Spekschoor

1. De Alles Machine: Exploreer je eigen toestel en maak je eigen machines! Met de hardware en sensoren reeds ingebouwd in jouw iPhone, iPad and iPod touch kunnen kinderen hun eigen machines bouwen. Geschikt voor iPad en iPhone – € 2,99
2. Toca Lab: Ontdek de scheikundige elementen door allerlei proefjes uit te voeren. Kun jij ze alle 118 ontdekken? Geschikt voor iPad en iPhone – € 2,99. Lees meer op mijn uitgebreide review.
3. Zoek het maar uit: Een app voor kinderen, thuis en op school, waarmee je samen (met ouders of leerkracht) wetenschappelijke experimenten kunt doen met gewone spullen uit je eigen huis. Geschikt voor iPad – Gratis.
4. Deze app is ‘Het Geheime Hoofdstuk’ dat voorafgaat aan het boek ‘Per Ongelukt!’ van Simon van der Geest. Dit is het verhaal van Ro, zijn moeder en het museum, en hoe het allemaal misliep. Een SwipeStory is een (voor)leesverhaal voor de iPad met een spannende soundtrack en bewegende illustraties en filmische effecten.

Er zijn nog meer mensen die iets gemaakt of geschreven hebben over de Kinderboekenweek. Neem eens een kijkje op:
– Op Bovenbouwers.nl vind je natuurkaarten rondom ‘Raar maar waar!’, gratis downloads
– Op Juf Bianca vind je zelfgemaakte klei met een lessuggestie passend bij de kinderboekenweek
– Yurls KBW 2015 van Ingrid Heersink
– Yurls van Meester Henk
Spetterende openingen van juf Maike
Clipphanger van juf Yvon
KBW 2015 werkboekje voor groep 3, 4, 5, 6 en 7 van juf Shanna
KBW 2015 Rol, tel en kleur van juf Shanna

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail