Je hebt het waarschijnlijk al wel meegekregen: de nieuwste rage van dit moment is de Fidget Spinner! Een draaischijfje dat je tussen jouw vingers kunt laten draaien. Deze bevat drie uitsteeksels en door middel van kogelladers kun je er een draai aan geven en gaat de spinner draaien. Echt nieuw is het product niet. Spinners zijn in 1993 uitgevonden door Catherine Hettinger uit Amerika: zij bedacht het apparaatje om haar drukke toen zevenjarige kind rustig te krijgen. (bron: Metronieuws)
De Fidget Spinner is onder andere te koop bij Bol.com. Heb je geen haast, dan ben je goedkoper uit bij AliExpress (2 tot 4 weken levertijd) . Ze zijn er in allerlei kleuren, met en zonder lampjes, glow in the dark, effecten en patronen. Oorspronkelijk gemaakt om je beter te kunnen concentreren. Net als een tangles en tegenwoordig de friemel kubus. Op de ene school mogen ze onder de les gebruikt worden, op de andere school alleen in de pauzes. Of ze op dit moment alleen gebruikt worden voor de concentratie vraag ik me af. Je kunt er in ieder geval ook hele leuke dingen mee doen!
Ik heb een leeg format (gratis download) gemaakt waarbij je de spinner in het midden legt. Een cirkel met 6 vakken of 8 vakken. Geeft er een draai aan en kijk waar de pijl uitkomt. Beantwoord de vraag of maak de opdracht. Omdat de zes punten in een cirkel leeg zijn, kun je zelf bepalen welke vragen/opdrachten je er aan koppelt. Bijvoorbeeld:
– Bedenk een dier/naam/voorwerp met de letter ..
– Maak een optelsom, aftreksom, tafelsom waarbij dit het antwoord is.
– Bedenk vragen die je kunt stellen bij een weekendkring, vertelkring, etc.
– Bedenk vragen bij sociaal emotionele vorming.
– Print twee cirkels en combineer deze, bijvoorbeeld met getallen (sommen van die twee getallen), letters (begin en eindletter).
– Plak logo’s op de cirkel(s) en combineer deze met vragen (bv. bij mediawijsheid)
Zo kun je vast zelf nog veel meer opdrachten bedenken.
Op Twitter en Facebook zag ik een aantal ideeën voorbij komen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Heb je zelf een leuk en ander idee (voorbij zien komen)? Mail gerust en ik zet het erbij.
– Juf Maike heeft downloads gemaakt voor de spinners die je kunt gebruiken bij rijmen, woordenschat, klanken en tellen.
– Jeroen Smits bedacht een lesopdracht bij het oefenen van werkwoorden.
– Juf Anke en juf Els bedachten opdrachtkaarten voor rekenen, taal en een zomerpakket vol ideeëen met de spinner. Geschikt voor groep 1 tot en met 4
– Via @Spelles zag ik een leuk filmpje in de gymzaal voorbij komen: maak groepjes van drie of vier kinderen en geef de spinner al draaiend door. Is de spinner twee keer rond geweest, dan ga je zitten. Welk groepje is als eerste klaar?
– Juf Anke en juf Els bedachten maar liefst 20 suggesties wat je met spinners kunt doen in de klas. Inclusief downloads met vormen, letters, kleuren en getallen.
– Op de site van Inmijnhum van juf Anne vond ik verschillende opdrachtkaarten voor rekenen. Ook nog eens prachtig vormgegeven! Op haar pagina met rekendownloads vind je uitleg over de volgende opdrachtkaarten: optellen tot 10 – tafels tot en met 10 – alle tafelsommen op één kaart. Nieuw zijn de opdrachtkaarten bij rekenen over metriek stelsel. Meer uitleg vind je op deze pagina. Je kunt de opdrachtkaarten hier gratis downloaden.
– Nieuw van juf Anne is Spin je slim in de onderbouw. Dit pakket bevat opdrachtkaarten met vormen, kleuren, rijmen, tellen letters en woorden. Download dit prachtige pakket hier.
Op YouTube vind je uiteraard veel filmpjes over de Fidget Spinners. Ook Juf Jannie maakte een filmpje, maar dan een DIY:
Heb je LEGO in huis? Ook daarmee kun je je eigen Spinner maken!
Heb je zelf een leuk en ander idee (voorbij zien komen)? Mail gerust en ik zet het erbij.
Veel plezier met de Fidget Spinner!