Doel
Kennis maken met bewegen en verschillende activiteiten in diverse ontwikkelingsgebieden
Tips en strategieën voor in de klas
Doelgroep
Voor leerkrachten, begeleiders en ouders - € 15,95 (paperback)
Uitgeverij Pica - Auteur Annemarie Muysert-Baars - waaier - 116 pagina's
Tips en strategieën voor spelenderwijs bewegen, thuis of in de klas
Inhoudelijk
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bewegen bijdraagt aan betere leerprestaties. Het doel van de Hulpwaaier Bewegen is een feest! is dan ook ervoor zorgen dat er meer (psychomotorische) beweegactiviteiten ingezet worden als waardevol onderdeel van het leerproces, en niet alleen als extraatje. Alle activiteiten in deze waaier zorgen ervoor dat kinderen met plezier bewegen en zich in de brede zin van het woord ontwikkelen.
(Bron: Uitgeverij Pica)
De hulpwaaier bevat de volgende onderwerpen, ingedeeld op kleur:
- cognitie (lees-, reken- en taalactiviteiten)
- motoriek (fijn- en grofmotorisch)
- sociaal-emotioneel
Bij ieder onderwerp is er een onderscheid tussen activiteiten die een kind individueel of samen met jou, of naast een ander kan spelen. Alle activiteiten zijn op dezelfde beschreven: doel, spelverloop. variaties, soort voorwerp en aandachtspunt voor reflectie. Aan het einde van het (sub)onderwerp een algemene tip over bewegen die altijd snel en makkelijk ingezet kan worden.
Het onderwerp 'Activiteiten voor cognitieve ontwikkeling' is onderverdeeld in drie subonderwerpen.
- Bij ondersteunend lezen vind je 8 bewegende spelvormen. Verschillende vaardigheden worden geoefend. Denk hierbij aan visuele analyse, auditieve waarneming, begrijpend lezen en luisteren verbeteren, auditief geheugen trainen en meer.
- Bij taalontwikkeling vind je 6 bewegende spelvormen. Taalbegrip, hoofd- en bijzaken onderscheiden en taalontwikkeling verbeteren spelen hier een rol.
- Het laatst onderwerp binnen de cognitieve ontwikkeling is ondersteunend rekenen. Met 8 bewegende spelvormen waarbij het onder andere gaat om automatiseren, getallen herkennen, getallenrij, ruimtelijk inzicht en patronen herkennen.
Het tweede onderwerp bevat 'Activiteiten voor motorische ontwikkeling'. Deze is onderverdeeld in grove en fijne motoriek.
- Bij de grove motoriek vind je maar liefst 38 bewegingsvormen voor individueel en gezamenlijk spel. Bewegingsvormen waarbij het lichaam centraal staat en er onder andere gewerkt wordt aan timing, evenwicht, kracht en concentratie.
- Nog eens twintig bewegingsvormen maar dan bij de fijne motoriek. De zintuigen spelen een grote rol. Maar ook oog-handcoördinatie en ontwikkelen van voorstellingsvermogen.
Als laatste vind je in deze hulpwaaier 'Activiteiten voor sociaal-emotionele ontwikkeling'. Met behulp van veertien bewegingsvormen kun jij kinderen spelenderwijs laten bewegen en leren. Samenwerken, elkaar leren vertrouwen, elkaar aanvoelen, verantwoordelijkheid nemen, omgaan met winnen en verliezen. En zo nog meer doelen op sociaal-emotioneel gebied. Al deze bewegingsvormen zijn gericht op twee of meer personen, het zijn gezamenlijke spellen.
Mijn mening
Net zoals over de andere hulpwaaiers ben ik ook over deze hulpwaaier enthousiast! Een hulpwaaier zoals deze, nodigt uit om even iets op te zoeken. De bewegingsvormen zijn duidelijk beschreven. Door het gebruik van kleuren weet je snel waar je moet zijn in de waaier. De meeste bewegingsvormen vragen niet veel voorbereiding. Heb je bepaalde voorwerpen nodig dan vind je deze vaak in de klas, op school of misschien wel thuis. Je kunt ze inzetten bij alle lessen, maar ook leuk om tussendoor te doen.
Wil je meer weten over spelenderwijs bewegen? Dan is deze waaier echt een aanrader!
Tips
– Bestel de hulpwaaier bij Uitgeverij Pica of Bol.com
– Benieuwd naar de hulpwaaier Hoogsensitiviteit en Angst? Ik schreef er een recensie over.