Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Bo bouwt een boot

 
Bo bouwt een boot Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkeling van leesvaardigheid
Ontwikkeling van luistervaardigheid
Ontwikkelen van woordenschat
Plezier beleven aan lezen
Ideeën opdoen om te maken
Kennis maken met gereedschappen

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 9 jaar - € 17,95 (hardcover)

Uitgeverij Fontaine Uitgevers B.V. - Auteurs Astrid Poot en Dieuwertje Boeren - 128 pagina's

Inhoudelijk

Bo is pas verhuist uit Amsterdam en woont nu met haar ouders op een boerderij. Fijn dicht bij opa. Opa woont namelijk aan de overkant, over het water. Op een ochtend wordt ze wakker van een hoop lawaai. Ze kijkt uit het raam en ziet werkmannen bij de brug. Ze sprint er naar toe en vraagt wat ze aan het doen zijn. De brug moet helaas weg. Dit kan niet waar zijn! Hoe komen ze dan bij opa? De volgende brug is wel vier kilometer verderop. Haar ouders zijn druk aan het klussen is huis. Bo gaat ook regelmatig met haar vader mee naar de doe het zelf winkel. En ze ziet natuurlijk dat je met klussen hele mooie dingen kunt maken. Terwijl haar ouders proberen met de gemeente te regelen dat er snel een nieuwe brug komt, krijgt Bo een uitstekend idee! Een brug kan ze niet bouwen. Maar ze heeft wel hele goede ideeën om op een andere manier naar de overkant te komen. Of eigenlijk: zorgen dat opa het water over kan zonder dat hij nat wordt. Niet alle ideeën slagen. Maar met hulp van haar vrienden Ischa en Mees en buurvrouw Vaal gaat het haar zeker lukken!

Lesideeën

Dit boek bevat een hoofdstuk "Doe als Bo". Deze informatie is prima te gebruiken in een les. Meerdere lessen zelfs. Inclusief maaktips waarmee je aan de slag kunt.

Op de Yurls van Meester Jorrit vind je een project van 3 tot 5 lessen. Dit project is een samenwerking met Astrid Poot (zie Tips).

Mogelijkheden

Achterin het boek bevindt zich een extra hoofdstuk "Doe als Bo". In dit hoofdstuk maak je kennis met diverse gereedschappen en kun je zelf aan de slag. In totaal negen items. Van timmeren en zagen tot en met naaien en elektronica. Per item lees je informatie hierover en krijg je een tip hoe je iets kunt maken. Voorbeeld: Zagen > de uitvinding van de zaag, hoe werkt een zaag, welke soorten zagen zijn er. En zelf aan de slag door een zaag van karton te maken.

Mijn mening

Wat een fijn boek om te lezen! Ik ben er in begonnen en heb het niet eerder weggelegd toen het uit was. Het verhaal sluit aan bij de belevingswereld van kinderen. De schrijfstijl is prettig en teksten worden afgewisseld en ondersteund met kleurrijke illustraties. Wat ontzettend leuk dat het boek afgesloten wordt met een compleet hoofdstuk over maken. Wellicht gaat het wel kriebelen bij de lezers om zelf iets te maken! Want dit boek nodigt echt uit om zelf ook aan de slag te gaan. Je krijgt genoeg ideeën aangereikt. Naast het maken gaat dit boek ook over vriendschap, gevoelens en doorzetten. Alleen kwam Bo er niet uit, maar door samen te werken en door te zetten kom je er wel. Dit boek vind ik dus echt een aanrader. Voor makers, maar ook voor (nog) niet-makers.

Tips

– Bij dit boek is een project geschreven. Tijdens dit project bouw je in 3 tot 5 lessen een boot. Dit project is bedacht door meester Jorrit, geïnspireerd op het boek ‘Bo bouwt een boot’ van Astrid Poot en Dieuwertje Boeren. Astrid dacht mee en maakte de illustraties voor dit project.
– Dieuwertje Boeren is schrijver en leerkracht in het basisonderwijs. Astrid Poot is creatief directeur van prijswinnend ontwerpbureau Familie van Fonk en medeoprichter en voorzitter van Stichting Lekkersamenklooien.
Wil je meer lezen over maken? Kijk dan eens naar de volgende artikelen/pagina’s:
We moeten makers maken, door Astrid Poot.
– Zelf aan de slag? Dat kan met deze klooikoffers. Geschikt voor thuis en op school.
– Een prachtige poster met 50 tools die kinderen moeten hebben leren kennen voor hun 12e jaar.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail