Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

De gelukkige leraar

 
De gelukkige leraar Susan Spekschoor

Doel
Leer hoe je je vak als leerkracht en de professionaliteit weer terugpakt.

Doelgroep
Voor leerkrachten - € 12,50

Uitgeverij Pica - Auteur Maike Douglas-Westland - 148 pagina's
Je hoort het overal om je heen: we moeten het zelf doen! We moeten zelf ons vak en professionaliteit weer terugpakken. Maar hoe doe je dat in je dagelijks leven als leraar?

Inhoudelijk

Juf Maike Douglas (bekend van de veelgelezen blogs op jufmaike.nl én de geliefde Leerkracht Scheurkalender) neemt je in haar boek mee in haar persoonlijke zoektocht en deelt onderweg haar belangrijkste lessen en tips met de lezer.
Ze geeft antwoord op (herkenbare) vragen als: hoe zorg je goed voor jezelf als ‘het onderwijs’ niet voor jou zorgt? Wat zijn je rechten en plichten? Hoe breng je je boodschap over bij collega’s en je leiddingevende(n)? Hoe zoek je de collectiviteit op?
(Bron: Uitgeverij Pica)

Dit boek bevat zeven hoofdstukken:
1. Kom voor jezelf op: hoe verhoog je je eigen betrokkenheid, wat heb jij nodig? Maar ook: hoe breng jij jouw boodschap duidelijk over?
2. Zelf doen: hoe geef je feedback en wat is goed leiderschap?
3. Rechten en plichten, is dat niet saai? Ken jij jouw rechten en plicht? Hoe houd jij jezelf op de hoogte van alles?
4. Lekker over gevoelens babbelen: Wat zegt jouw gevoel en jouw lichaam? Luister je hiernaar en wat doe je ermee?
5. Alles is te plannen (oké...bijna alles): over focussen, multitasken en meer.
6. Speciaal voor jou, startende leerkracht: veel tips.
7. Resumé en wat leerde ik zelf veel!

Mijn mening

Wat een fijn boek om te lezen! Voor veel leerkrachten zullen er bekende zaken in staan of zullen ze zaken herkennen van zichzelf of op de werkvloer. Maike schrijft vanuit haar eigen gevoel en ervaringen. Hiermee durft ze zich kwetsbaar op te stellen. Dat kan voor lezers zorgen als een herkenning. Maike geeft duidelijk aan hoe zij dit ervaart en hoe ze zaken aangepakt heeft. Wat ging er goed en wat kan ik de volgende keer anders doen? Tenslotte leren we allemaal nog steeds iedere dag en hier zijn we nooit te oud voor. Het is heel fijn wanneer je als leerkracht positieve energie uit het lesgeven haalt. Maar het onderwijs bestaat uit meer dan alleen lesgeven. Hoe laat je jezelf zien en horen? Hoe zorg je dat je op die andere vlakken ook gelukkig bent en goed in je vel zit? Je bent tenslotte verantwoordelijk voor je eigen geluk. Maike beschrijft op een mooie en vrij laagdrempelige manier hoe je jouw vak en professionaliteit (terug)pakt. Sommige zaken kunnen een uitdaging zijn en andere zaken zijn misschien wel makkelijker als dat we van tevoren dachten.
In ieder hoofdstuk beschrijft ze hoe je dit kunt doen, wat haar ervaringen zijn, lees je ervaringen van andere leerkrachten en vind je tips.
Het boek is geschreven voor leerkrachten, maar inhoudelijk kun je ook de omslag maken wanneer je een andere functie hebt binnen het onderwijs.
Dit boek is aanrader, ook wanneer je je al een gelukkige leraar voelt!

Tips

Dit boek is te bestellen bij Uitgeverij Pica en Bol.com

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail