Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

De Helpende Hand voor kinderen

 
De helpende hand kinderen Susan Spekschoor

Doel
Met behulp van een helpende hand krijg je overzicht over wat er aan de hand is en wat je kunt doen.

Doelgroep
Voor kinderen van 6 tot 13 jaar - € 12,50 (paperback)

Uitgeverij Pica - Auteur Solfrid Raknes (De Nederlandse vertaling en bewerking zijn uitgevoerd door Karen Molenaar) - 60 pagina's
De Helpende Hand is een methode voor kinderen en jongeren in de leeftijd van ongeveer 6 tot en met 18 jaar. Het is een hulpmiddel om alledaagse en veelvoorkomende lastige situaties beter te hanteren.

Inhoudelijk

De Helpende Hand is een veelgebruikte methode uit Noorwegen, waar het ontwikkeld werd door psycholoog en wetenschapper Solfrid Raknes. Op een laagdrempelige manier help je jezelf de volgende stap te maken. Dit gebeurt door middel van zes stappen.
In het begin van dit boek wordt er ingegaan op gevoelens. Door middel van voorbeelden leert het kind wat gevoelens zijn en dat ze er allemaal mogen zijn. Met behulp van een gevoelsthermometer kun je de kracht van de gevoelens aangeven. De fijne gevoelens, die verder omschreven worden als groene gedachten. Zoals blij en fijne gevoelens die je sterker maken. En de minder fijne gevoelens die omschreven worden als rode gedachten. Denk hierbij aan bang, boos en verdrietig. Er wordt dieper ingegaan op de methode van de helpende hand. De zes stappen worden in een illustratie weergegeven en verder uitgelegd:
1. Wat gebeurt er? (duim)
2. Gevoelens (wijsvinger)
3. Rode gedachten (middelvinger)
4. Groene gedachten (ringvinger)
5. Wat kan ik doen? (pink)
6. Wie kan mij helpen? (handpalm)
Vier voorbeelden worden met behulp van de helpende hand uitgelegd.
Aan het einde van het boek volgen een aantal oefeningen om nog beter de rode en groene gedachten te kunnen begrijpen en omschrijven.

Mijn mening

Voordat ik het boek opende sprak het mij al aan. De felle kleuren, de illustraties. Allemaal passend bij de belevingswereld van het kind. Ook in het boek vind je veel kleurrijke illustraties. De rode en groene gedachten komen steeds terug en worden herkenbaar voor het kind. De geschreven taal is eenvoudig en de methode wordt op een begrijpelijke taal uitgelegd. Dit door middel van illustraties en veel voorbeelden. Zowel de voorbeelden als de situaties die beschreven worden kunnen herkenbaar zijn voor het kind. Hierdoor begrijpt het kind nog beter wat rode en groene gedachten zijn. Fijn dat het niet alleen een boek is om te lezen, maar waar ook in gewerkt kan worden. Hierdoor ga je meteen aan de slag met de methode. En wil je het boek vaker gebruiken: alle pagina's waarop geschreven en gekleurd mag worden, vind je ook als download op de site van Uitgeverij Pica en hieronder bij Tips.
Een mooie methode die direct te gebruiken is in bijna alle situaties die te maken hebben met gevoelens. Een aanrader voor het onderwijs en voor mensen die kinderen begeleiden op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling.

Tips

Dit boek is te koop bij Uitgeverij Pica en Bol.com

Op de site van Uitgeverij Pica vind je de volgende downloads:
Handreiking voor helpers
Helpende Hand (blanco)
Gedachtenwolkjes (blanco)
Gevoelsthermometer
Mijn Groene gedachten
Rood en Groen inkleuren
Waar ben ik trots op?
Wie kan mij helpen?

TIP: dit boek over de helpende hand is ook uitgebracht voor kinderen van 12 tot 18 jaar.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail