Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Formula – Reken op je verstand!

Formula header

Soms kom je een spel of een activiteit tegen waarbij je denkt: wat een eenvoudige, maar vooral leuke en leerzame manier om zo te oefenen met rekenen! Dat was mijn gedachte toen ik het spel Formula in handen kreeg en uitgeprobeerd heb. De regels zijn eenvoudig, maar zeker uit te breiden zodat het moeilijker wordt. En qua uiterlijk bevat het dat wat nodig is. Niet meer en niet minder. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder.

Het rekenspel Formula is sinds april 2019 te koop. De bedenker van dit spel is Alon Nir. Samen met Sven de Laaf (Studio Calico) hebben zij het spel uitgebracht zoals deze nu verkrijgbaar is.
Op de basisschool wordt er dagelijks gerekend. Spelenderwijs oefent het kind dagelijks op andere plekken ook met rekenen. Denk maar eens aan klokkijken of tellen. Voor veel kinderen is deze combinatie voldoende. Andere kinderen kunnen meer oefening gebruiken. Natuurlijk is het dan veel leuker om dit middels een spel te doen. Formula is zo’n rekenspel waarbij diverse rekenvaardigheden centraal staan. En waarbij er ook gewerkt wordt aan automatiseren. Maar dan op een uitdagende manier.
Het basisspel is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Je zou er voor kunnen kiezen om dan te starten met alleen optellen. Naarmate kinderen ouder worden en meer sommen gehad hebben, kun je de andere symbolen ook bij het spel leggen.

Formula Susan Spekschoor           Formula Susan Spekschoor

Hoe werkt het rekenspel?
Het doel van het spel is om als eerste speler alle kaarten te hebben uitgespeeld. Dit doe je door sommen te maken en oplossingen neer te leggen.
Het basisspel bestaat uit 57 kaarten: vijf keer alle getallen van 0 tot en met 9, twee vraagtekens en symboolkaarten (+ – x : +=). Iedere speler krijgt zeven kaarten. De symboolkaarten worden in beeld neergelegd. De stapel (rest van de kaarten) komt tussen de spelers in. Van deze stapel haal je twee kaarten en de symboolkaart =. Nu is het aan de spelers om met deze twee getallen een som (formule) te maken. Lukt het een speler niet, dan mag hij een kaart pakken. Lukt het een speler wel, dan kan de volgende speler weer verdergaan met de gelegde formule. Hij mag dan maximaal drie kaarten neerleggen en zo een nieuwe formule maken. De joker mag ingezet worden als getal tussen nul en negen. Wie heeft als eerste alle kaarten uitgespeeld?
In de handleiding  vind je manieren om het spel moeilijker te maken.

Bekijk je liever de uitleg met beelden? Kijk dan deze video

Naast het basisspel kun je ook een uitbreidingsset kopen. Dit heet de Genius Edition en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, dus voor PO en VO. Naast een aantal kaarten (of alle kaarten) van de Genius Edition gebruik je ook de kaarten van het basisspel. Kijk hier voor de uitleg:

Wat zijn de kosten van het Formula rekenspel?
Formula Basisset: € 12,50
Genius Edition: € 10,00
Voordeelset: € 20,00

Ik vind dit rekenspel echt een aanrader! Niet alleen voor scholen, maar ook voor thuis of voor mensen die kinderen rekenondersteuning geven. Het spel kun je aanpassen aan het niveau van het kind, aan de les waar je mee bezig bent of juist aan dat gedeelte van rekenen waar je extra mee wil oefenen, bijvoorbeeld het automatiseren van tafels. Prijs kwaliteit verhouding is prima!

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail