Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Intervisiekaarten voor oop

Intervisiekaarten oop Susan Spekschoor

Van Uitgeverij Pica ontving ik een pakketje met daarin intervisiekaarten voor onderwijs ondersteunend personeel. Oftewel ‘Intervisiekaarten voor OOP’. Deze kaarten dragen bij aan een professionele ontwikkeling door middel van intervisie.

Speciaal voor OOP’ers heeft Buro Schoolwerk dit Intervisiespel ontwikkeld. Het doel van dit spel is breder leren kijken naar een probleem of vraagstelling, het vergroten van zelfkennis en meer zicht krijgen op het eigen aandeel van de OOP’er in de samenwerking met anderen (leerlingen, collega’s, ouders).
Met behulp van de vragen uit dit spel helpen OOP’ers elkaar om het probleem of een vraagstelling te verhelderen en/of expliciet te maken. Deze vragen geven nieuwe inzichten aan de probleeminbrenger. Maar ook de andere deelnemers krijgen hiermee nieuwe inzichten in hun eigen werksituaties. Daarbij stimuleert dit spel betrokkenheid bij elkaar en elkaars problemen of vraagstellingen, en dat komt de teamverbinding ten goede. Een goede basis voor een professionele schoolcultuur!
(Bron: Uitgeverij Pica)

De auteurs van de intervisiekaarten zijn Marion Kemeling & Reijer Jan van ’t Hul. Bekend van De zes rollen van de leraar.

Intervisiekaarten oop Susan Spekschoor Intervisiekaarten oop Susan Spekschoor Intervisiekaarten oop Susan Spekschoor

Hoe werkt het?

Bij intervisie staat reflectie centraal: hoe reageer jij in deze situatie, wat doe jij in deze situatie en wat zijn de gevolgen van jouw gedrag?

Deze intervisiekaarten zijn gemaakt voor OOP’ers (onderwijsondersteunend personeel). Tijdens hun werk is er veel interactie met leerlingen, collega’s en ouders.

In de handleiding wordt het doel als volgt beschreven:
Het doel van deze kaarten is breder leren kijken naar een probleem of vraagstelling, het vergroten van zelfkennis en meer zicht krijgen op het eigen aandeel van de OOP’er in de samenwerking met anderen.

In totaal zijn er zes rubrieken (20 kaarten per rubriek) die betrekking hebben op de interactie die OOP’ers met diverse mensen binnen school hebben:

Communicatie met leerlingen:
– drukke leerlingen (externaliserend gedrag) – paarse kaarten
– stille leerlingen (internaliserend gedrag) – gele kaarten
Communicatie met collega’s:
– Collega-OOP’ers – rode kaarten
– Leraren – mintgroene kaarten
– Leidinggevenden roze kaarten
Communicatie met externen:
– Ouders – blauwe kaarten

Na de gekozen casus kijk je samen in welke rubriek de casus past. Daarna kiezen de deelnemers één of twee kaarten uit voor de inbrenger.

In de handleiding vind je de bijbehorende werkvorm, duidelijk stap voor stap uitgelegd. Deze werkvorm is geschikt voor 4 tot 8 personen en neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. De werkvorm staat ook als download op de site van Uitgeverij Pica.
Ter voorbereiding kun je collega’s uitnodigen voor deze intervisiebijeenkomst. Ook hiervoor vind je een download op de site van Uitgeverij Pica.

Mijn mening
Intervisie is een mooie manier om een casus te bespreken. De kaarten die je hierbij kunt gebruiken zijn erg fijn. Het helpt niet alleen jou om een duidelijker beeld te krijgen van de situatie, maar ook jouw collega die de casus ingebracht heeft. Uiteraard kun je ook zelf vragen bedenken. Maar je vindt in deze kaartenset misschien wel vragen waar je anders niet opgekomen was. Door te kijken welke vragen bij de situatie passen, kun je snel een start maken met het bespreken van de casus. En misschien zelfs wel nog dieper op de situatie in gaan.
Een prachtige kaartenset met goede vragen, opgedeeld in verschillende rubrieken. Een aanrader wanneer je op school met intervisie aan de slag gaat.

Intervisiekaarten oop Susan Spekschoor Intervisiekaarten oop Susan Spekschoor Intervisiekaarten oop Susan Spekschoor

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail