Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Jouw kwaliteiten!

Jouw kwaliteiten Susan Spekschoor

Van Uitgeverij Pica ontving ik de kaartenset ‘Jouw kwaliteiten!’. Met deze kaarten help je kinderen op zoek te gaan naar hun kwaliteiten.

Kinderen hebben heel veel kwaliteiten in huis. Soms zijn ze zich daar echter niet van bewust. Dat is jammer, want als je weet wat je sterke kanten zijn, kun je ze inzetten om problemen aan te pakken en te veranderen in een richting die je wenst. Met deze kaarten help je kinderen op zoek te gaan naar hun kwaliteiten. En dat niet alleen: je helpt hen ook om hun kwaliteiten daadwerkelijk te gebruiken. Het materiaal ondersteunt je om met een kind in gesprek én aan de slag te gaan. Werken vanuit kwaliteiten is krachtig: het vergroot de motivatie en kinderen staan meer open voor een nieuwe kijk op probleemsituaties. Het helpt kinderen niet alleen verder, ze worden er ook blij van!
(Bron: Uitgeverij Pica)

De auteur van deze kaarten is Corry Wolters, bekend van onder andere de hulpwaaier ‘Coachen van kinderen’.

Jouw kwaliteiten Susan Spekschoor Jouw kwaliteiten Susan Spekschoor

Hoe werkt het?

Ieder kind beschikt over kwaliteiten. Om te zorgen dat zij hun kwaliteiten ontdekken en ook in gaan zetten zijn acties voor nodig. Eén van die acties is het houden van gesprekken. Hierdoor zal het kind zijn eigen kwaliteiten gaan ontdekken.
Met behulp van deze kaarten kun je samen hele mooie gesprekken houden.

In het doosje vind je:
– 42 kwaliteitskaarten
– 42 steunvaardigheidskaarten
– 1 hulpkaart ‘Op zoek naar jouw kwaliteiten’
– 1 hulpkaart ‘Op zoek naar belemmeringen’
– 4 zoekkaarten met ‘Acties’

Beide series kaarten zijn opgedeeld in kleuren:
Paars: Taal en expressie
Blauw: Kennis en denken
Geel: Samenzijn en gevoelens
Groen: Taak en werken

Tijdens het gesprek probeer je zoveel mogelijk uit het kind zelf te laten komen. Het is immers zijn of haar eigen ontdekkingstocht. Welke kwaliteit wil het kind de komende tijd vaker in gaan zetten? Help het kind door het stellen van open vragen en het liefst denkvragen. Hiervoor kun je als ouder, leerkracht of begeleider ook de hulpkaart ‘Op zoek naar jouw kwaliteiten’ inzetten.
Uiteraard kan er ook sprake zijn van belemmeringen. Kwaliteiten verdwijnen dan uit het zicht en er kan een bepaald gedrag plaats gaan vinden. Denk hierbij aan de bekende Flight-Fight-Freeze reactie. Met behulp van de hulpkaart ‘Op zoek naar belemmeringen’ kun je samen proberen er achter te komen waardoor een bepaalde kwaliteit niet ingezet kan worden.

In gesprek met de leerling:
> Laat een kind uit acht kwaliteitskaarten er één kiezen. Ga zo door tot dat je er vijf hebt. Laat het kind uit deze vijf kaarten één kwaliteit kiezen die hij of zij de komende periode in wil gaan zetten.
> Zijn er belemmeringen? Ga dan eerst het gesprek hierover aan, dat kan met behulp van een hulpkaart.
> Kijk samen hoe deze kwaliteit nog beter ingezet kan worden. Maak hiervoor gebruik van de steunvaardigheidskaarten. Uiteraard mag het kind zelf ook iets bedenken.
> Tijd voor actie: een concrete activiteit die hij of zij de komende periode gaat ondernemen. Maak eventueel gebruik van de bijbehorende actiekaarten.
Extra tip: tijdens het gesprek wordt er van alles besproken, ook komen er meerdere kaarten aan bod. Om dit alles thuis nog een keer na te vertellen, kan best lastig zijn  voor een kind. Ook kan het fijn zijn wanneer het kind zelf nog eens  terug kan kijken naar de gekozen kaarten. Hoe fijn is het dan wanneer dit ergens afgebeeld staat. Dit kan door desbetreffende kaarten overzichtelijk en in  goede volgorde op één A4tje te kopiëren. Of maak zelf een schema/tekening. Een voorbeeld van dit laatste vind je in de handleiding.

Jouw kwaliteiten Susan Spekschoor      Jouw kwaliteiten Susan Spekschoor
Jouw kwaliteiten Susan Spekschoor      Jouw kwaliteiten Susan Spekschoor

In de kaartenset zit één lege kwaliteitenkaart en één lege steunvaardighedenkaart. Heb je behoefte aan meer lege kaarten? Uitgeverij biedt gratis lege kwaliteitskaarten en lege kaarten voor steunvaardigheden aan. Je kunt ze printen en zelf invullen.

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail