Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

MediJA Praat

MediaJA Praat Susan Spekschoor

In december werd ik per post verrast door een pakket van Uitgeverij Pica. Hierin zat het kaartendoosje MediaJA Praat. In dit blog zal ik er meer over vertellen.

MediJA Praat is bedoeld voor iedereen die met kinderen in gesprek wil gaan over sociale media. Denk hierbij aan thuis voor ouders, in de klas, maar ook als coach tijdens een gesprek. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Wat is MediJA Praat?
MediaJA Praat is een set van 54 kaarten. Met vragen over sociale media, een blokkeerkaart en een blanco kaart. Er zijn twee kleuren kaarten:
– Gele kaarten: geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
– Roze kaarten: geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar
Er zijn geen spelregels en als ouder, leerkracht heb jij zelf de keuze om het spel vorm te geven. Iedere spelvorm vraagt om dezelfde voorbereiding: maak een keuze uit de kleur (vanaf 13 jaar kun je beide kleuren gebruiken) en leg de blokkeerkaart apart. Deze kaart mag tijdens het spel gepakt worden wanneer een kind de vraag niet wil beantwoorden.

De handleiding geeft drie voorbeelden van spelvormen:
1. Leg de kaarten ondersteboven op de tafel en laat het kind een kaart pakken en deze beantwoorden. Bij een blanco kaart mag het kind zelf een vraag verzinnen.
2. Leg de kaarten ondersteboven op tafel en laat het kind een kaart pakken. Hij of zij geeft de kaart nu aan een ander, die deze vraag mag beantwoorden. Bij de blanco kaart mag het kind een vraag bedenken voor een ander.
3. Leg de kaartjes in rijen van 6 kaarten naast elkaar. Het kind die aan de beurt is kiest een rij en gooit met de dobbelsteen. Is vier gegooid, dan wordt het de vierde kaart in die rij. Bij een blanco kaart mag het kind een vraag voor zichzelf verzinnen.
Heb je zelf een ander idee? Prima! Alles is mogelijk.
In de handleiding vind je nog een flink aantal tips ten aanzien van de vragen, sociale media en vragen die je voor aanvang van het spel kunt stellen. Ook wordt er ingegaan op een mogelijk emotionele reactie. Hoe houd je hier rekening mee en wat kun je op dat moment doen?

Mijn mening
Ik heb dit spel inmiddels in mijn klas gespeeld en ben er zeer tevreden over. Omgaan met media is een vak dat wekelijks in ons rooster terug komt. Ook sociale media is daar een onderdeel van. De vragen zijn duidelijk, niet te lang en passen bij de belevingswereld van het kind. De blokkeerkaart vind ik zeker een meerwaarde als kaart. Je kunt een kind niet altijd verplichten om een vraag te beantwoorden. Denk hierbij aan emoties die een rol kunnen spelen. Het mooie aan deze kaarten vind ik dat het een goed uitgangspunt is om een gesprek aan te gaan. Het is voor de kinderen een spel, maar ondertussen heb jij daar als leerkracht een doel bij.
Het is wel handig wanneer je als leerkracht/ouder enige ervaring hebt met sociale media. Uiteraard kunnen kinderen jou van alles vertellen en laten zien, maar een volwassen kijk op een aantal vragen kan in een aantal situaties wel helpen.
Een aanrader voor thuis, in de klas of in jouw praktijk!

Heb jij interesse in deze kaarten? Bij Bol.com kun je ze onder andere bestellen.

MediaJA Praat Susan Spekschoor MediaJA Praat Susan Spekschoor

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Uitgeverij Pica.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail