Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Meidenvenijn in het MBO

 
Meidenvenijn in het MBO Susan Spekschoor

Doel
Ontdek welke gereedschappen jij als docent/begeleider in kunt zetten om meidenvenijn te herkennen en aan te pakken.

Doelgroep
Voor mensen in het (MB)Onderwijs - € 17,95

Uitgeverij Pica - Auteur Anke Visser - 124 pagina's

Inhoudelijk

Meidenvenijn komt overal voor: op school en thuis, maar ook in de digitale wereld. Het zit diep en ligt eigenlijk altijd op de loer in groepen. Hoewel meidenvenijn misschien onschuldig lijkt, brengt het schade toe, die soms een leven lang voortduurt.
De angel uit meidenvenijn halen is niet alleen een kwestie van inzetten op begeleiding van kwetsbare studenten. Het vraagt om permanente aandacht van docenten, studieloopbaanbegeleiders, stagebegeleiders en leidinggevenden.
(bron: Uitgeverij Pica)

Anke Visser heeft meerdere boeken geschreven op het gebied van meidenvenijn. Dit boek is gericht op het mbo. Het verschil zit hem niet alleen in de leeftijd van de jongeren, maar ook in de adviezen en aanpak. Daarbij krijgen niet alleen docenten tips, maar ook mensen die met studenten werken op het gebied van stage en loopbaanbegeleiding.
Allereerst wordt er dieper ingegaan op meidenvenijn. Wat is het, waarom en wat zijn de modellen? Anke Visser heeft het over vijf verschillende termen: queen bee, hofdame(s), wannabe, omstanders en mikpunt(meisje). Deze zijn vertaald van de termen van Rosalind Wiseman. Iedere term (rol) wordt dieper op in gegaan.
Een groep maakt altijd een vaste ontwikkelingsfasen door. Bruce Tuckman geeft hier termen aan als forming, storming en performing. Wanneer dit niet goed begeleid wordt dan kan meidenvenijn ontstaan. Vandaar dat positieve groepsvorming ook zo belangrijk is. In een ander hoofdstuk kom je weer tips tegen, zoals 'ontvang alle studenten bij de deur met een handdruk'.
Ook wordt er ingegaan op meidenvenijn en rollen binnen het onderwijs. Denk hierbij aan de verzuimmedewerker, de zorgcoördinator, de docent, de intaker, de BPV docent en de studentcoaches/mentoren. Wat zijn de valkuilen bij meidenvenijn in het mbo? Maar ook: wanneer doe je aangifte, want sommige vormen van meidenvenijn zijn strafbaar.

Mijn mening

In dit boek vind je niet alleen een gedeelte theorie en veel tips, adviezen, maar ook voorbeelden uit de praktijk. De teksten zijn helder geschreven en het leest prettig. Het boek zelf in niet al te groot, dus handig voor in de tas. Wanneer je het eenmaal een keer gelezen hebt, blader je snel naar het gedeelte wat je nodig hebt voor in jouw praktijk, mocht er een vermoeden of sprake zijn van meidenvenijn. Met dit boek kun je zeker verder komen en studenten helpen. Uiteraard juist het slachtoffer, maar uiteindelijk ook alle andere personen er om heen. Je maakt hen duidelijk wat hun rol is. Een onderwerp wat jij als docent of begeleider niet alleen op kunt lossen. Belangrijk om hier dus met het team over te hebben. Is er een pestprotocol? Waar moeten we op letten? Wat is onze rol en hoe voeren we die juist uit?
Dit boek zou eigenlijk op alle tafels in de teamkamer in beeld moeten (blijven) liggen. Een onderwerp wat bespreekbaar moet zijn en blijven.

Tips

– Benieuwd naar de andere beoeken? Anke Visser schreef al eerder het boek ‘Meidenvenijn in het basisonderwijs’ en ‘Meidenvenijn in het voortgezet onderwijs’.
– Alle boeken kunnen besteld worden bij Uitgeverij Pica en bij Bol.com
– Wil je meer weten over Anke Visser en haar workshops of informatie, kijk dan op deze pagina.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail