Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

Vaardighedenkaartjes

Al eerder schreef ik een recensie over de kaartenset MediJAPraat van team Jonger. Zij hebben inmiddels een tweede kaartenset uitgebracht, in samenwerking met uitgeverij Pica. Deze keer gaat het om vaardighedenkaartjes, van probleem naar vaardigheid.

vaardighedenkaartjes Susan Spekschoor vaardighedenkaartjes Susan Spekschoor

Wat moet je leren om een probleem te laten verdwijnen? De Vaardighedenkaartjes geven antwoord op deze vraag en helpen kinderen oplossingsgericht te kijken naar probleemgedrag. Je maakt eenvoudig inzichtelijk welke vaardigheden kinderen willen leren, maar ook welke ze al bezitten.
Deze kaartenset, die aansluit bij de succesvolle Kids’ Skills-aanpak, is verdeeld in vier categorieën:
• Vaardigheden voor omgang met anderen
• Vaardigheden voor in de klas
• Vaardigheden voor het omgaan met emoties
• Vaardigheden voor moed
De Vaardighedenkaartjes zijn op vele manieren te gebruiken door leerkrachten, ouders en (kinder)coaches. De set bestaat uit 52 kaarten en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
(Bron: uitgeverij Pica)

Kaarten
Het doosje bevat 52 vaardighedenkaartjes in vier verschillende categorieën:
– Omgang met anderen (oranje)
– Uiten van emoties (geel)
– Meer moed (groen)
– In de klas (blauw)

Doel en gebruik
Het doel van deze vaardighedenkaartjes is om op een andere manier naar gedrag te kijken en hier vervolgens mee aan de slag te gaan. Deze kaartjes ondersteunen het kind bij het omzetten van problemen in vaardigheden.

Deze vaardighedenkaartjes zijn breed in te zetten. Er zijn dan ook verschillende spel- en werkvormen geschikt. Een voorbeeld van werkvormen kun je hier downloaden.

Wanneer ik deze kaartjes zou gaan gebruiken in de klas, dan zou ik ze allereerst sorteren op categorieën (kleuren). Zo kan de leerling dan makkelijker een keuze maken in een vaardigheid. De leerling pakt een kaart van de stapel en over die vaardigheid gaan we dan praten. Wat betekent deze vaardigheid? Beheers jij deze wel of niet? Wie uit de klas beheerst deze vaardigheid goed? Hoe doet hij of zij dat? Kun je een voorbeeld noemen wanneer je deze vaardigheid nodig hebt? Omdat ik werk met leerlingen van 16-18 jaar en bezig ben om ze voor te bereiden op een plek in de maatschappij (arbeid of dagbesteding), zal ik ook dat gedeelte erbij betrekken.

Uiteraard zijn er nog veel meer vaardigheden. Mis jij een aantal vaardigheden? Is er een onderwerp actueel in de klas en gaat het hierbij om andere vaardigheden? Maak dan gebruik van deze lege kaartjes en vul ze zelf met vaardigheden. Je kunt ze ook gebruiken voor de leerlingen: welke vaardigheden beheers jij al? Aan welke zou je willen werken en wat heb je daarvoor nodig? Mooie doelen om dit schooljaar aan te gaan werken.

Ik ga deze vaardighedenkaartjes zeker inzetten tijdens de lessen sociaal-emotionele ontwikkeling. 

vaardighedenkaartjes Susan Spekschoor vaardighedenkaartjes Susan Spekschoor vaardighedenkaartjes Susan Spekschoor

Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Uitgeverij Pica.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail