Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Woordjes leren schrijven

 
Woordjes leren schrijven

Doel
Leren schrijven van cijfers, blokletters, verbonden schrift
Oefenen van de fijne motoriek

Doelgroep
Vanaf 5 jaar - € 3,49 (iPad)

Deze app bestaat uit 10 onderdelen. In het menu maak je een keuze uit één van deze tien. Bij ieder onderdeel kun je terug naar dit menu.

Inhoudelijk

Onder aan de pagina vind je een aap. Wanneer je het rode oor aanraakt, dan ga je terug naar het hoofdmenu. Raak je het groene oor aan dan ga je binnen dit onderdeel naar de volgende oefening. Wil je dezelfde oefening nog een keer maken? Raak dan zijn neus aan , het geschreven werk verdwijnt en de pagina is weer klaar voor gebruik (denk hierbij aan herhaling).
1.Lijnen
Bij het eerste onderdeel krijg je een pagina in beeld waarbij je schrijfpatronen gaat oefenen. Een ruime keus aan oefeningen. Maar liefst 17 oefeningen bevat dit onderdeel. Hier oefent het kind zowel de grove als de fijne motoriek. Bij de fijne motoriek is de eerste regel (met stippels) voorgedaan, hier kun je overheen schrijven. De regel daaronder mag het kind zelf doen. Met een punt op de regel wordt aangegeven waar er begonnen moet worden. Bij de grove motoriek zie je één grote regel met schrijfpatroon om overheen te schrijven.
2. Doolhoven
Vijf oefeningen met doolhoven om de fijne motoriek te oefenen.
3. Cijfers
Twee oefeningen waarbij je de getallen van 1 tot en met 20 oefent met schrijven. Eén tot en met tien bij de eerste oefening en elf tot en met twintig in de tweede oefening.
4. Voorbeeld schrijfrichting
Eén oefening met een overzicht van alle letters van het alfabet. De cijfers en de pijlen geven weer in welke volgorde de schrijfrichting is.
5. Losse letters per 3 of 4
Acht oefeningen met op iedere pagina drie letters van het alfabet. De letters zijn in blokschrift. Bij iedere letter geeft de punt aan waar je moet beginnen. Daarna een pijl die je de goede richting op stuurt. Duidelijke en grote letters waarmee je goed de blokletters kunt oefenen. De letter 'k' is geen blokletter, maar een verbonden schrijfletter. Ik ben er van overtuigd, en heb het tevens gezien, dat kinderen hierin flexibel zijn. Wanneer ze bepaalde letters op school anders aangeboden krijgen, dan passen ze zich snel aan aan de nieuwe manier of letter.
6. Los schrijven
Een onderdeel met maar liefst 30 oefeningen. Dertig korte woordjes (bestaande uit drie letters,
m-k-m woorden), op iedere pagina één woord. Hier worden dezelfde letters gebruikt als in oefening 5. Ook hier bij iedere letter een beginpunt. De pijl van de schrijfrichting is weg. Dit onderdeel is dus een stapje moeilijker, vergeleken met onderdeel 5.
7. Aan elkaar schrijven
Ook nu een onderdeel met 25 oefeningen. Op iedere pagina één m-k-m woord in verbonden schrift.
Het beginpunt van het woord wordt aangegeven, daarna mag het kind dit woord zelfstandig schrijven.
8, 9 en 10
Onderdeel 8: Een uitleg met url die verwijst naar haar website. Daar vind je werkbladen (die overeen komen met de oefeningen) die geprint kunnen worden. Zo kan het kind ook op papier oefenen.
Onderdeel 9: Uitleg over een iPadpen en de pengreep.
Onderdeel 10: Zes pagina's met gelinieerd en blokjes 'papier'. Om vrij op te oefenen.

Mijn mening

Een mooie en kindvriendelijke app, geschikt voor thuis en onderwijs.
- bevat geen in-app-aankopen
- bevat geen reclame
- vriendelijke en rustige muziek (de muziek kan in de app aan- en uitgezet worden)
- vrolijke afbeeldingen en kleuren
- ruime hoeveelheid aan oefeningen
- met url waar je downloads kunt vinden om uit te printen
Je kunt met de vinger schrijven, maar een pen is wel wenselijk. Bij sommige oefeningen zit je met de vinger over de oefening, waardoor je niet meer kunt ziet wat je moet doen. Is jouw kind thuis, of heb jij leerlingen in de klas, die interesse krijgen in schrijven? Dan is deze app een goede, educatieve app om mee te oefenen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail