Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

De Helpende Hand voor jongeren

 
De helpende hand jongeren Susan Spekschoor

Doel
Met behulp van een helpende hand krijg je overzicht over wat er aan de hand is en wat je kunt doen.

Doelgroep
Voor kinderen van 12 tot 18 jaar - € 12,50 (paperback)

Uitgeverij Pica - Auteur Solfrid Raknes (De Nederlandse vertaling en bewerking zijn uitgevoerd door Karen Molenaar) - 72 pagina's
De Helpende Hand is een methode voor kinderen en jongeren in de leeftijd van ongeveer 6 tot en met 18 jaar. Het is een hulpmiddel om alledaagse en veelvoorkomende lastige situaties beter te hanteren.

Inhoudelijk

De Helpende Hand is een veelgebruikte methode uit Noorwegen, waar het ontwikkeld werd door psycholoog en wetenschapper Solfrid Raknes. Op een laagdrempelige manier help je jezelf de volgende stap te maken. Dit gebeurt door middel van zes stappen.
Het boek begint kort over gevoelens en legt daarna uit wanneer de helpende hand jou kan helpen. Daarna gaat het dieper op gevoelens in en maak je kennis met de gevoelsthermometer. Met behulp van deze thermometer kun je jouw gevoel beschrijven en ook steeds aangeven of gevoelens minder fijn of juist fijner worden, loopt het op of loopt het af? Om het schema van de helpende hand goed in te kunnen vullen, moet je bij jezelf de rode en groene gedachten herkennen en ook kunnen omschrijven. Door middel van uitleg en voorbeelden lees je in dit boek hoe dat nu zit met gedachten. Ook krijg je tips. Nu je veel gelezen hebt over gevoelens, gedachten, wat jij kunt doen, wie jou kunnen helpen, welke identiteitsvragen er bij jou leven, kun je verder met de methode. Welke stappen zijn er en hoe vul je deze in?
1. Wat gebeurt er? (duim)
2. Gevoelens (wijsvinger)
3. Rode gedachten (middelvinger)
4. Groene gedachten (ringvinger)
5. Wat kan ik doen? (pink)
6. Wie kan mij helpen? (handpalm)
Vijf voorbeelden worden uitgewerkt in dit boek. Ook wordt er nog ingegaan op veelvoorkomende denkfouten.
Aan het einde van het boek volgen een aantal oefeningen op het gebied van zelfkennis en om nog beter de rode en groene gedachten te kunnen begrijpen.

Mijn mening

Voor dit boek had ik al het boek 'De helpende hand voor kinderen' gelezen. Dus ik was al bekend met de methode. Mooi om te zien en lezen hoe de methode nu omschreven is, maar dan voor oudere kinderen. Ook dit boek heeft kleurrijke illustraties die de teksten verrijken en visueel ondersteunen. De methode is laagdrempelig in gebruik, maar het is wel goed om er een paar keer kennis mee te maken. Door middel van voorbeelden uit het boek leer je er goed kennis mee maken. Door het zelf een paar keer te doen, maak je je de methode eigen.
Fijn dat het niet alleen een boek is om te lezen, maar waar ook in gewerkt kan worden. Hierdoor ga je meteen aan de slag met de methode. En wil je het boek vaker gebruiken: alle pagina's waarop geschreven kan worden, vind je ook als download op de site van Uitgeverij Pica en hieronder bij Tips.
Een mooie methode die direct te gebruiken is in bijna alle situaties die te maken hebben met gevoelens. Een aanrader voor het onderwijs en voor mensen die kinderen en jongeren begeleiden op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling.

Tips

Dit boek is te koop bij Uitgeverij Pica en Bol.com

Op de site van Uitgeverij Pica vind je de volgende downloads:
Handreiking voor helpers
Helpende Hand (blanco)
Gedachtenwolkjes (blanco)
Gevoelsthermometer
Mijn Groene gedachten
Waar ben ik trots op?
Wie kan mij helpen?

TIP: dit boek over de helpende hand is ook uitgebracht voor kinderen van 6 tot 13 jaar.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail