In de bovenbouw van de basisschool wordt typecursus geadviseerd. Dit kan via cursussen door opleidingen die in de omgeving aangeboden worden. Maar ook online vind je diverse typecursussen. Een mooi voorbeeld daarvan is Typetuin. Typetuin volgt het kind (adaptief), loopt op in moeilijkheid en werkt met een verhaal. Ik heb Typetuin uitgebreid bekeken en zal je in dit blog er meer over vertellen.Hoe werkt Typetuin?
Typetuin bestaat uit acht levels, een prijzenkast, diamantspellen, een examen en een proefexamen. Voordat je één van deze onderdelen start, krijg je een instructie te lezen. De afbeeldingen erbij maken de opdracht nog duidelijker. Naast de instructie kun je ook een animatie bekijken. Deze gaat over de leesetende plant die jij als cursist kunt verslaan door alle levels goed te doorlopen. De levels lopen op in moeilijkheid en het verhaal loopt in logische volgorde door.
Level 1: Er wordt gestart met het oefenen van de basisrij. Hierbij wordt ook de verdikking op de toetsen f en j benoemd. De oefeningen bevat niet bestaande woorden met de letters uit de basisrij.
Level 2: Een uitbreiding van de basisrij met zes letter. Oefenen met niet bestaande woorden.
Level 3: In deze level komen er heel wat letters bij waardoor je meerdere vingers nu leert gebruiken.
Level 4: Vier nieuwe letters en ook de wijsvinger leer je nu gebruiken bij het typen.
Level 5: Ook de toetsen shift en enter komen er nu bij.
Level 6: Een bonusspel waarbij je oefent met cijfers en bijzondere tekens.
Level 7: Regelmatig heb je hoofdletters nodig. Hoe maak je die?
Level 8: Nu gaat het kind oefenen met woordcombinaties, zinnen en korte stukjes tekst.
Diamantspellen: Speel deze drie leuke games vrij en oefen nog meer met typen.
Prijzenkast: Wissel jouw behaalde punten in en laat zo de leesetende plant groeien.
Proefexamen: Een proefexamen mag vaker gemaakt worden. Typ een stuk tekst over.
Examen: Op naar het echte werk: het examen! Deze kun je maximaal drie keer maken. Ook nu typ je weer een stuk tekst over, met best pittige woorden.
Per level kun je diamanten verdienen. Hoe sneller een oefening binnen de level klaar is, hoe meer diamanten je ontvangt. Aan het einde van de level ontvang je 25 diamanten bovenop de door jou behaalde score.
De toetsen bij de levels hebben een kleur. Die kleur kan terugkomen op jouw toetsenbord. Per post ontvang je, na aanmelding, een brief en een stickervel. Deze stickers kun je (per level) op jouw toetsen plakken. Hiermee dek je dus de letters af en kun je na de cursus echt blind typen. Meer informatie over deze stickers en Typetuin vind je in de handleiding.
Resultaten
Via het menu kun je naar ‘Rapportkaart’. Daar kun je per level de score zien. Deze wordt zowel met een percentage als met een kleur (van ‘blijf oefenen’ tot en met ‘je doet het fantastisch’) weergegeven. Ook het aantal aanslagen per minuut kun je aflezen in het tabel. Tevens kun je hier zien hoe het examen of de examens zijn gemaakt. Kies je voor ‘cursus afronden’, dan ontvang je een diploma met het hoogst behaalde examenresultaat. Tevens rond je de cursus definitief af voor wat betreft het oefenen met de levels. Maar je kunt nog meer resultaten bekijken: per level een top 5 beste en slechtste gemaakte opgaven.
Per week ontvangt de ouder/verzorger een rapportkaart met daarin diverse gegevens van de levels die die week gespeeld zijn. Mijn conclusie
Pluspunten:
– Typetuin is adaptief: het programma past zich aan het typeniveau van het kind aan.
– Het kind wordt altijd beloond met diamanten voor het maken van de oefening. Ongeacht het aantal goede of foute antwoorden.
– De speelomgeving is aantrekkelijk om te zien.
– Door het verhaal en de extra games er omheen wordt de cursus nog aantrekkelijker.
– Voordat je aan de oefening kunt beginnen wordt er aandacht geschonken aan de zithouding voor de computer. Een hele belangrijke, maar eentje waar kinderen niet altijd van bewust zijn.
– In de applicatie vind je duidelijke, aanvullende (instructie)video’s voor kinderen. Bijvoorbeeld over positienering, vingeroefening en de juiste houding achter de computer.
Verbeterpunten:
– Er is nog wat ‘lege’ ruimte om het spel heen op het scherm. Wat mij betreft zou de game wel iets groter mogen.
Tips
– Probeer Typetuin gratis uit.
– Wil je er meer over Typetuin lezen? Hier vind je veel informatie.
– Typetuin is zowel voor thuis als op school beschikbaar.
– Volg Typetuin op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
– Neem een kijkje op de site om meer te lezen over Typetuin op school, Typetuin voor volwassenen en meer.
– Typetuin heeft hetzelfde concept als Taalzee, Rekentuin en Words & Birds.
Deze blog is geschreven vanuit een samenwerking met Typetuin.
Voor meer informatie, zie de disclaimer van mijn site.