Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Taal en woordenschat De Zee Juf Jannie

 
Taal en woordenschat De Zee Juf Jannie Susan Spekschoor

Doel
Ontwikkelingen van woordenschat
Ontwikkeling van luistervaardigheid
Concentratie

Doelgroep
Voor kinderen van 3 tot 6 jaar - € 2,99 (iPad & iPhone)

Leer nieuwe woorden door ze in een logische omgeving te plaatsen. De app speelt zich af in de zee en op het strand.

Inhoudelijk

De app bestaat uit zes oefeningen:
- Wat hoort er niet bij?
In beeld verschijnen vier afbeeldingen. Allemaal hebben ze te maken met thema de zee en toch hoort één afbeelding er niet bij. Weet jij welke? Heb je de goede aangeraakt dan hoor je het woord inclusief het bijbehorende lidwoord. Heb je het niet goed, dan beweegt de afbeelding en verdwijnt deze. Nu kun je opnieuw kiezen. Na vijf oefeningen is de opdracht klaar.
- Luister naar de vraag en geef antwoord door de plaatjes aan te raken.
Juf Jannie stelt jou een vraag en jij mag antwoord geven door het juiste plaatje aan te raken. Voorbeeld van vragen zijn: waar is de meeuw, waar is de inktvis, waar is de vuurtoren, etc. Na negen oefeningen ben je klaar met deze opdracht.
- Raad welk plaatje Juf Jannie bedoelt.
Ook nu ziet het kind weer vier afbeeldingen. Luister naar de vraag van Juf Jannie en raak het juiste plaatje aan. Vragen zoals: welk dier heeft zich in zijn huisje verstopt? Bij het aanraken van het juiste plaatje hoor je het antwoord. In dit geval 'De mossel'. Welk dier is heel groot? Welk dier maakt schelpen open met zijn scharen? etc. Na negen oefeningen ben je klaar.
- In de zee leven verschillende dieren. Welke plaatjes horen niet in de zee thuis?
In deze illustratie verschijnen 10 dieren. Dieren die in de zee leven, maar ook dieren die thuis horen op een boerderij of in het bos. Raad de dieren aan die niet in de zee leven. Na afloop kun je de andere dieren aanraken en zo kom je te weten hoe ze heten.
- Maak je eigen onderzee wereld.
Open de kast en kijk welke afbeeldingen er allemaal in zitten. Schuif ze naar de zee en plaats ze daar waar jij het mooi vindt. Ondertussen vertelt Juf Jannie hoe het heet en wat er bijzonder is aan dit dier of voorwerp.
- Je bent op het strand. Welke dingen vind je vaak op het strand?
Onder in het scherm verschijnen verschillende afbeeldingen. Raak er vijf aan die voorkomen op het strand. Wanneer je deze oefening nog een keer speelt, dan verschijnen er weer nieuwe afbeeldingen.
Na alle gemaakte oefening mag je een bel kapot prikken, hierin bevindt zich een dier of voorwerp die bij thema de zee hoort. En wordt je beloond met een enthousiast gejuich.

Lesideeën

- Op mijn themapagina 'De Zee' vind je meer ideeën voor apps, ebooks en lesmateriaal (zie Tips).
- Juf Jannie heeft bij deze app ook een boekje gemaakt. Kinderen kunnen tekeningen aanvullen (zie Tips).

Mogelijkheden

Vanaf het hoofdmenu heb je de keuze uit de zes oefeningen. Rechts boven zie je een afbeelding uit een andere app van Juf Jannie. Wanneer je deze drie seconden vast houdt, kom je bij de andere apps van Juf Jannie. Hiervoor moet je toestemming geven om door te gaan. Door de afbeeldingen aan te raken kom je direct in de App Store. Tijdens het spelen kun je via de pijl terug naar het hoofdmenu. Ook kun je de vraag nog eens uit laten spreken door de luidspreker aan te raken.

Mijn mening

Deze app bestaat al weer een tijdje. Maar nog niet zo lang geleden is de app vernieuwd: meer oefeningen en meer variatie. De app is kleurrijk en past goed bij de belevingswereld van het kind. Daarnaast bevat de app geen reclame en in-app-aankopen. Door de button drie seconden vast te houden kom je al snel dicht bij de App Store. Een ouderbeveiliging zou de app helemaal kindvriendelijk maken. Een tip voor jou als ouder of leerkracht: stel de iPad zelf alvast kindvriendelijk in (zie Tips). De uitspraak in de app is duidelijk en ik vind het zeker een meerwaarde dat de lidwoorden er direct bij uitgesproken worden. Een aanrader voor thuis en op school en extra leuk wanneer je in de klas bezig bent met thema 'De zee'!

Tips

– Op mijn themapagina ‘De Zee’ vind je meer ideeën voor apps, ebooks en lesmateriaal.
– Juf Jannie heeft bij deze app ook een tekenboekje gemaakt. Kinderen kunnen tekeningen aanvullen.
– Op zoek naar meer apps van Juf Jannie? Ik heb ze verzameld op deze yurls pagina.
– Lees ook mijn reviews over de andere apps van Juf Jannie: Juf Jannie Leer me verhalen lezen, Leren lezen voor groep 3, Letters flitsen voor kinderen, Basispuzzel voor kinderen, Cijfers en getallen leren en tellen, Juf Jannie leert Jop tellen.
– Stel de iPad kindvriendelijk in.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail