Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Zoek en tel

 
Zoek en tel Susan Spekschoor

Doel
Tellen en hoeveelheden tot en met 10
Ontwikkeling van woordenschat
Concentreren
Ontwikkeling van fijne motoriek

Doelgroep
Voor kinderen van 4-6 jaar - € 2,99 (iPad)

De app 'Zoek en tel' is een app waarbij kinderen spelenderwijs leren tellen tot en met 10.

Inhoudelijk

Ik open de app en meteen herken ik het houten uiterlijk van dit spel. Hier wordt in veel onderbouwgroepen mee gewerkt, als ontwikkelingsmateriaal. Veel kleuters zullen het ook herkennen. Samen met mijn dochter heb ik de app bekeken en haar reactie was dan ook: 'Hé, die hebben we in de klas ook!'. De herkenning kan voor een stukje vertrouwen zorgen, omdat kinderen al weten wat de bedoeling is van deze app.
In totaal zijn er zes themaplaten: verjaardag, circus, camping, dierentuin, verkeer en supermarkt. Alle themaplaten hebben dezelfde werkwijze. In deze review ga ik uit van themaplaat 'Camping'. Een mooie en kleurrijke afbeelding over kamperen verschijnt in beeld. Er valt van alles te zien. Bovenaan zie ik afbeeldingen die ik ook terug kan vinden op de plaat. Rechts zie ik een kralenstaafje en onderin de rode kraal. Nu ga ik eerst kijken welke afbeelding ik op de plaat moet zoeken en tellen. Dit kan ik zien aan de opening tussen de plaat en de afbeeldingen. Ik zie dat ik de bomen moet tellen. Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind, kun je eerst alle bomen tellen en in totaal 4 keer op de rode kraal tikken. Of één voor één tellen en tikken. Door op de rode kraal te drukken verschijnt er een kraal. Deze moet één voor één naar de afbeelding geschoven worden. Automatisch schuift de kraal naar het staafje. Een stem telt met mij mee en geeft complimentjes. Op het moment dat ik vier kraaltjes verzameld heb, wordt mij verteld dat ik op de groene knop mag drukken om te horen of dit goed is. Ik krijg een nieuw scherm te zien met meerdere kralenstaafjes. Wederom een compliment een de afbeelding van de boom verandert in het getal 4, vier stippen en een kleine boom met een vinkje. Deze is dus klaar. Door op de groene pijl te drukken kan ik bij themaplaat 'Camping' verder met de volgende afbeelding.
Rechts en links zie je een pijltje, hiermee verander je van themaplaat.

Mijn mening

Ik vind het erg leuk voor kinderen dat materiaal waarmee zij werken ook als een app verschijnt. Het is herkenbaar en vertrouwd. Deze app is zeker kindvriendelijk:
- geen reclame en in-app-aankopen
- bevat geen buttons waarmee het kind op internet kan
- bevat kleurrijke illustraties die passen bij de belevingswereld van kleuters
- heeft een vriendelijke en rustige stem, die zorgt voor uitleg en complimentjes
- is eenvoudig in gebruik en educatief
- de app kan zowel thuis als op school goed ingezet worden wanneer het kind wil oefenen met tellen

Tips

– Lees ook de reviews van Zoek en tel op kleur, Combino, Oorzaak en gevolg en Zoek en tel.
– Bekijk de andere apps op Blog 1 en Blog 2 over Educo-Heutink.
– Geef deze app cadeau.
Sluit de iPad aan op het digibord en laat zo meer kinderen meegenieten.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail