Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Duh! Paarden

 
Duh! Paarden Susan Spekschoor

Doel
Kinderen komen meer te weten over paarden.

Doelgroep
Vanaf 7 jaar - € 3,49 (iPad & Mac)

Na het openen van iBooks en Duh! Paarden kom ik terecht in de inhoudsopgave. Dit ebook bestaat uit 10 hoofdstukken en in totaal uit 23 pagina's. Het mooie van de Duh! boekjes is dat ze naast informatief ook interactief zijn. In dit ebook leer en lees je van alles over Paarden.

Inhoudelijk

Hoofdstuk 1 'Ienimini paard´
Een hoofdstuk met informatie over de geschiedenis van paarden. Waar stammen ze waarschijnlijk van af? Wat zijn wilde paarden? Bekijk meerdere grotschilderingen. Ook diverse (moeilijke) woorden die uitgelegd kunnen worden. En er zit een paardengeluid in verstopt.
Hoofdstuk 2 'Werkpaarden'
Wat is een werkpaard? Duidelijk informatie toegelicht met foto's en filmpjes.
Hoofdstuk 3 'Paard of pony?'
Wat betekent de hoogte bij paarden? En op welke hoogte worden paarden ingedeeld bij wedstrijden? Deze informatie en meer wordt toegelicht met behulp van mooie foto's. Ook hier vind je woorden die uitgelegd kunnen worden.
Hoofdstuk 4 'Er staat een paard in de gang'
Veel kinderen willen graag zelf een paard. Maar wat houdt dat precies in? Wat heb je allemaal nodig? Weet je niet wat 'overkapping' en 'kuddiedier' betekent? Duh! legt het je graag uit.
Hoofdstuk 5 'Aan tafel!'
Wat eten paarden? Meerdere woorden worden uitgelegd. Ook kom je meer te weten over de snijtanden en paardensnoep. Normaal mag je paardenpoep niet aanraken, maar in dit boek mag je de foto wel aanraken (tip!). Ook bevat dit hoofdstuk de bekende memo met 'Dit wil je niet weten'. Uiteraard ga ik die niet verklappen in deze review. Een hoofdstuk met veel informatie, een puzzel en meerdere foto's.
Hoofdstuk 6 'Hop paardje hop!'
In dit hoofdstuk lees je het één en ander over de gangen van een paard: stap, draf, galop en bijzondere gangen. Drie gangen worden ook visueel uitgelegd door middel van een filmpje. Met mooie foto's over paardenrennen en tips hoe je een jockey wordt.
Hoofstuk 7 'Gouden paarden'
Kom meer te weten over paardrijden als sport, bekende namen zoals Anky van Grunsve en Edward Gal en nog twee mensen. Op de foto's kun je zien wie wie is.
Hoofdstuk 8 'Test jezelf'
Vijf vragen die je zou kunnen weten wanneer je dit boekje gelezen hebt. Beantwoord de multiple choice vragen. Een mooie hoeveelheid vragen, dit is voor kinderen te overzien en ze blijven bij het onderwerp betrokken. Je kunt het antwoord zelf controleren, er verschijnen vinkjes en/of kruisjes in beeld.
Hoofdstuk 9 'Tips en links'
Tips om je op weg te helpen wanneer je een spreekbeurt houdt of een werkstuk maakt over dit onderwerp. Met leuke en handige linkjes.
Hoofdstuk 10 'Dit moet er ook nog in'
Informatie over de makers, bronnen en sociale media. Vergeet niet op het paard te drukken of te vergroten. Bekijk dit paard van alle kanten.

Mogelijkheden

Een ebook is meer dan alleen maar lezen en interactief. Zo heb je ook de mogelijkheid om woorden of teksten te selecteren. Daarna kun je deze arceren in één van de vijf kleuren, onderstrepen en zelfs voorzien van aantekeningen. Aan de zijkant van de tekst verschijnt een kleine witte memo. Deze geeft aan dat je daar een aantekening hebt gemaakt. Nog een groot voordeel voor kinderen: de voorleesfunctie. Dit kan heel handig zijn voor kinderen die wel interesse hebben in dit onderwerp maar (nog) niet kunnen lezen. Lees op deze pagina hoe je dit instelt. Ga terug naar het Duh! Boekje en open de gewenste pagina. Raak de tekst aan en selecteer het gedeelte. De tekst is nu geel gearceerd. Kies voor het pijltje en je krijgt de mogelijkheid om de tekst uit te laten spreken. Tijdens het voorlezen heb je de mogelijkheid om te pauzeren.

Mijn mening

Echt een aanwinst voor zowel thuis als in het onderwijs:
- ebook is kindvriendelijk in gebruik
- bevat geen in-app-aankopen
- bevat geen reclame
- ook interactief zonder internet (met uitzondering van de linkjes in hoofdstuk 9 en 10)
- bevat veilige links
- ieder hoofdstuk bevat interactieve onderdelen
- leuk om zo te lezen en goed bruikbaar om informatie uit te halen voor een werkstuk of spreekbeurt
- zowel het onderwerp als de inhoud van de tekst past bij de belevingswereld van het kind.

Tips

– Bekijk ook de review Duh! Spreekbeurt (gratis), Duh! Piraten, Duh! Brazilië, Duh! Koning en Duh! Bacterie
– Geef dit ebook aan iemand cadeau
Sluit de iPad aan op het digibord en laat de hele klas meegenieten van Duh! Piraten.
– Kijk hier voor een overzicht van alle Duh! Boekjes

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail