Susan Spekschoor
Apps en Ebooks voor kinderen
 

www.susanspekschoor.nl is geoptimaliseerd
voor tablets in 'landscape' stand

 
 

Breek de stilte

 
Breek de stilte Susan Spekschoor

Doel
Kennis maken/verdiepen in selectief mutisme
Theorie toe kunnen passen in de praktijk

Doelgroep
PO, VO, ouders en begeleiders - € 24,95 (Paperback)

Uitgeverij Pica - Auteur Eustache Sollman - 152 pagina's
In dit boek beschrijft Eustache Sollman op een toegankelijke manier wat selectief mutisme inhoudt. Ook laat hij zien hoe selectief mutisme zich verhoudt tot extreme verlegenheid.

Inhoudelijk

In dit boek wordt er dieper op selectief mutisme en extreme verlegenheid ingegaan en lees je tips en diverse praktijkvoorbeelden. Al lezend kom je verschillende onderdelen tegen: stickynotes (uitspraken of een korte samenvatting), teksten in blauwe vakken (hierbij gaat het om praktijkvoorbeelden) en teksten met blauwe omlijning (tips of extra theorie). Er zijn vier hoofdstukken:
- Wat is selectief mutisme?
Een hoofdstuk met theorie over selectief mutisme, maar ook het verschil met extreme verlegenheid. Hoe keken ze hier vroeger tegen aan en hoe wordt nu de diagnose gesteld. Ook angst speelt een rol. Op welke manier lees je meer in dit hoofdstuk.
- Behandeling
Welke therapieën en behandelingen zijn er? Wie mag dit doen en hoe kunnen oudere kinderen geholpen worden. Belangrijk is de nauwe samenwerking tussen behandeling, thuis en school. Hoe stem je goed met elkaar af?
- In de klas
Als leraar (en onderwijsassistent) kun je zeker verschil maken in de klas. Dit kan vaak al met kleine dingen. Wees bewust van jouw rol en zorg voor veiligheid. Deze en meer praktische tips vind je in dit hoofdstuk. Zowel voor PO als VO.
- Thuis
Het gedrag thuis en buiten huis kan verschillend zijn. Zo lukt het een kind met selectief mutisme misschien wel om thuis te praten. Maar op een verjaardag van familie niet. Hoe kun je als ouder hiermee omgaan? En welke ouderverenigingen zijn er? Eén van de onderwerpen in dit hoofdstuk.

Mijn mening

IK heb het boek met veel interesse gelezen. Voor mij was het geen nieuw onderwerp. Ik werk inmiddels 19 jaar in het speciaal onderwijs en ken leerlingen met selectief mutisme. Het mooie van dit boek vind ik dat er regelmatig praktijkvoorbeelden gegeven worden. Voor mensen die niet bekend zijn met selectief mutisme wordt het zo juist duidelijker. Het herkennen van symptomen en nog beter kinderen kunnen begeleiden en ondersteunen is één van de doelen. Die worden met dit boek zeker bereikt. Niet alleen wanneer het onderwerp selectief mutisme ter sprake komt, maar ook extreme verlegenheid. De vele tips die genoemd worden, gelden voor veel kinderen die extreem verlegen zijn. Daarnaast zijn er tips die misschien wel voor alle kinderen gelden. Een compliment kun je immers ook stil geven, zonder dat andere kinderen het horen. Een plek in de klas kan bepalend zijn voor of een kind zich daar prettig voelt. Hiervoor hoeft een kind geen diagnose te hebben of bijvoorbeeld hoogsensitief te zijn.
Dit boek vind ik zeker een aanrader voor mensen in het onderwijs, in de klas of ambulant, ouders en volwassenen die meer willen weten over selectief mutisme.

Tips

– Op de website van Pica vind je diverse downloads die bij dit boek horen: visitekaartjes die kinderen/ouders mee kunnen nemen en een flyer met een beknopte uitleg over selectief mutisme.
– Eustache Sollman heeft een interessante documentaire over selectief mutisme op zijn YouTube kanaal staan.
– In dit boek vind je ook de liedtekst van Breek de stilte, gezongen door Stef Bos. Luister hier naar het lied.
– Ook een gedeelte van de brief van Peter Heerschop kun je in het boek lezen. Hier heeft hij al eens eerder over gesproken. Dit fragment is hier te bekijken (van 0.29 minuten tot 1.39 minuten). Met dank aan Eustache voor de link.
Volg Eustache Sollman op Twitter en Uitgeverij Pica op Twitter en Facebook. Blijf zo op de hoogte van de nieuwste boeken en onderwijsmaterialen.
– Voor Pica schreef ik al eerder enkele recensiesIk hou nog steeds van appeltaart (over NAH), Nu even niet (prentenboek voor kinderen), SEL – sociaal emotioneel leren als basisHulpwaaier HoogsensitiviteitWijzer in executieve functies (voor in de klas), Wat voel je? Wat denk je? (55 emotiekaarten voor in de klas).
– Het boek ‘Selectief Mutisme’ is verkrijgbaar bij Bol.com, Breekdestilte.nl en Uitgeverij Pica.

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail